Autoverzekering

Nederland is een land vol auto’s en soms wordt u als auto-eigenaar geconfronteerd met schade aan uw voertuig. Dat kan helaas gebeuren. Echter kunt u er met een autoverzekering voor zorgen dat deze schade gedekt is. Kies nu de verzekering die bij u en uw auto past en dek de eventuele schade aan uw of andermans auto.

Wettelijk verplicht

In Nederland is het bij de wet verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Als iemand die een auto in zijn bezit heeft bent u verplicht om een verzekering af te sluiten die op zijn minst de schade dekt die u als bestuurder andermans auto’s in het verkeer aandoet. Doordat iedereen de verplichting heeft om deze verzekering af te sluiten, zijn alle deelnemers van het verkeer ervan verzekerd dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra hun auto schade leidt (aan de handen van een mede-autobestuurder).

De WA autoverzekering

Er zijn drie verschillende soorten autoverzekeringen in Nederland. De eerste is hierboven al besproken en heet de WA autoverzekering wat staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Schade aan uw eigen auto wordt niet vergoed, maar de schade die u toebrengt aan andermans auto wel. In Nederland is het verplicht om op zijn minste en WA autoverzekering te hebben.

WA + beperkt casco

Een tweede verzekering is de WA + beperkt casco. Dit houdt in dat niet alleen andermans auto vergoed is tegen schade die u het toebrengt, maar ook uw eigen auto is hierdoor verzekerd. De volgende gebeurtenissen die schade toedoen worden door een WA + casco verzekering gedekt: brand, ontploffingen, blikseminslag, diefstal, botsingen met dier(en), diverse natuurverschijnselen zoals een  storm en een breuk in een ruit.

WA + volledig casco

Een derde autoverzekering is de WA + volledig casco, ook wel de all risk autoverzekering genoemd. Deze verzekering dekt de meeste schade. Niet alles is verzekerd, maar de meeste schade die u of uw medeverkeersdeelnemers toekomt wordt vergoed in deze all risk verzekering. Naast de dingen die gedekt worden bij een WA + beperkt casco, worden de volgende oorzaken van schade ook gedekt: botsing, van de weg raken, schade door technisch gebrek in het voertuig, vandalisme en kwaadwillende personen die schade berokkenen.

Wat valt er niet onder schade?

Er zijn een aantal oorzaken waardoor uw auto schade kan oplopen, maar die niet onder een verzekering vallen. Deze zijn als volgt: normale slijtage, schade die wordt opgelopen als een bestuurder onder invloed van alcohol en/of drugs is, afschrijving van de auto en opzettelijk toegebrachte schade.

Welke autoverzekering past bij u?

Welke autoverzekering het best bij u past hangt af van de persoonlijke omstandigheden. De belangrijkste omstandigheden die mee kunnen spelen zijn als volgt: de waarde van de te verzekeren auto, het verzekeringsverleden van de verzekerde en de financiële situatie. Ook dekken de autoverzekeringen lang niet alle schade, maar mocht u toch tegen alles zo goed mogelijk verzekerd willen zijn kunt u altijd een aanvullende dekking afsluiten, zoals een schadevergoeding voor inzittenden.

Tijd om te kiezen

U weet welke verzekeringen er zijn, u kent uw persoonlijke situatie en uw financiële situatie. Nu is het tijd om te kiezen voor welke autoverzekering u gaat. Liever de goedkoopste? Pak dan de WA autoverzekering. Als u toch liever tegen schade aan uw eigen auto verzekerd bent, kies dan tussen een WA + beperkt casco of een all risk autoverzekering. Schade tijdens het autorijden kan altijd voorkomen, maar met een autoverzekering kan deze in ieder geval gedekt worden.