Reisverzekering

U gaat binnenkort op vakantie naar de zon en vraagt zich af: “Moet ik nu een reisverzekering afsluiten?” En wat wordt er allemaal door zo’n verzekering gedekt? Het is zorg dat u goed voorbereid op vakantie gaat en een reisverzekering hoort daar zeker bij.

Wanneer een reisverzekering?

Wanneer moet u een reisverzekering afsluiten? Niet als u een weekje naar de camping in Zeeland gaat. Deze kosten worden meestal vergoed door andere verzekeringen die u heeft afgesloten. Een reisverzekering hoef pas te worden afgesloten als u naar het buitenland op vakantie gaat. Dus gaat u tien dagen naar de Griekse zon? Reisverzekering. Een weekje op wintersport in Oostenrijk? Reisverzekering. Wandelen in de Franse Alpen? Juist, een reisverzekering.

Waarom een reisverzekering?

Een reisverzekering zorgt ervoor dat u tijdens uw reis in het buitenland verzekerd bent tegen diefstal, schade of verlies van uw bagage. Daarnaast is het zeer verstandig een reisverzekering af te sluiten als u gevaarlijke sporten gaat uitvoeren. Ook als u op wintersport gaat is het afsluiten van een reisverzekering noodzakelijk. Daarnaast kunt u ook een annuleringsverzekering afsluiten. Als u uw trip op het laatste moment moet afzeggen, bent u tegen annuleringskosten verzekerd.

Wat wordt er gedekt?

Een reisverzekering dekt kosten die door geen enkele andere verzekering gedekt worden. Dit zijn onvoorziene kosten en hierbij moet u denken aan extra reis- en/of verblijfkosten in verband met stakingen, natuurrampen of andere zaken die niet te voorzien zijn. Een reisverzekering dekt ook de kosten wanneer u eerder terug naar huis moet vanwege een ongeval in de familie. Bent u gestrand op zee of op een berg, wordt de rekening hiervan gedekt door uw reisverzekeraar.

De rubrieken

Reisverzekeringen bestaan uit meerdere rubrieken. Zo is er de ongevallen rubriek, bagagekosten en geneeskundige kosten. Ook is er de rubriek SOS kosten (oftewel de buitengewone kosten) die de volgende zaken dekken: kosten wanneer u noodgedwongen ergens langer moet verblijven, de begrafeniskosten van een verzekerde in het buitenland, opsporings- of reddingsacties, telecommunicatiekosten en reisdocumenten. Daarnaast kan het voorkomen dat u opeens wegens onverwachte redenen naar huis moet. Een reisverzekering zal de kosten daarvoor dekken. Dit heeft de naam repatriëring. Redenen hiervoor kunnen zijn het plots overlijden van een familielid, u komt zelf te overlijden, of u breekt een been en ziet het niet zitten om de rest van de vakantie op Kreta door te brengen.

Aanvullende rubrieken

Naast de hoofdrubrieken bieden reisverzekeringen ook nog aanvullende rubrieken aan waar u zich ook nog voor kunt verzekeren. Deze rubrieken zijn annulering, reisrechtsbijstand, autohulp en extra sportuitrusting (denk bijvoorbeeld aan duikuitrusting).

Wat is niet verzekerd?

Een reisverzekering dekt veel kosten, maar lang niet alles. Als u een all risk autoverzekering heeft is pech- of autohulp in het buitenland vaak al gedekt. Tenzij u een huurauto heeft, deze kosten worden wel door de reisverzekering vergoed. Uw zorgverzekering dekt ook uw kosten in het buitenland, maar wel op Nederlandse tarieven. Medische kosten in het buitenland lopen vaak hoog op, en als deze buiten de Nederlandse tarieven vallen worden ze niet gedekt.

Doorlopend of kort lopend?

Wat is handig om af te sluiten voor uw vakantie, een doorlopende reisverzekering of een kort lopende? Een doorlopende verzekering is goedkoper om af te sluiten wanneer u meerdere keren per jaar het buitenland opzoekt. Ook heeft deze verzekering het voordeel dat u dan niet vergeet om een reisverzekering af te sluiten. Wanneer u minder dan drie weken per jaar op vakantie gaat, sluit dan een kortlopende reisverzekering af.