Inboedelverzekering afsluiten

Met een inboedelverzekering kunt u eventuele schade aan de spullen die niet vast zitten in uw huis dekken. Denk hierbij aan schade als brand, diefstal en waterschade. Maar er zijn nog veel meer dingen die een inboedelverzekering dekt.

Wat is inboedel?

Onder de inboedel van uw huis worden alle losse spullen bedoelt die op kunt pakken en mee kunt nemen. Denk hierbij aan sieraden, kleren, computers, meubels en kasten. Bij Generali verzekeringen vallen hier ook brom- en snorfietsen, antennes en zonweringen onder.

De juiste dekkingswaarde van een inboedelverzekering

Onder inboedel vallen een hoop dingen van meubels tot boeken, waarvan de verzekerde waarde moeilijk te bepalen is. Alles wat verhuisbaar is, valt onder een inboedelverzekering. Wat daar niet onder valt is opstal en daar is weer een opstalverzekering voor.
Het is van groot belang dat u de juiste dekkingswaarde kiest voor uw inboedleverzekering. Op het moment van schade wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen gekeken wat de werkelijke schade was van uw inboedel. Heeft u een te lage waarde verzekerd, krijgt u niet alle schade vergoed: in dat geval bent u onderverzekerd. Heeft u een te hoge waarde verzekerd krijgt maximaal de werkelijke waarde vergoedt. Op dat moment bent u oververzekerd en betaalt u altijd te hoge premie voor uw inboedelverzekering.

Type inboedelverzekeringen

Er zijn vijf soorten inboedelverzekeringen. Er is de brandverzekering, de brand/inbraakverzekering, de inboedelverzekering met uitgebreide dekking, de extra uitgebreide dekking en de meest uitgebreide dekking (all risk). Daarnaast kunt ook nog kiezen uit een aantal aanvullende verzekeringen.

De uitgebreide inboedelverzekering

Naast de brand- en brand/inbraakverzekering, kennen de verzekeraars dus nog drie typen inboedelverzekeringen: de uitgebreide dekking, de extra uitgebreide dekking en de all risk verzekering. Onder de uitgebreide dekking worden de volgend gevallen van schade gedekt: brand, blikseminslag, ontploffing, storm, waterschade, olie, rook, roet, diefstal en vandalisme, rellen, aanrijdingen en aanvaringen, waterschade door uw aquarium, waterschade door lek in waterbad, het omvallen van bomen, kranen en heistellingen, het springen van waterleidingen door vorst en de breuk van spiegels.

De extra uitgebreide verzekering en all risk

De extra uitgebreide dekking biedt de volgende dekkingen nog aan: schroeischade, zengschade en smeltschade, schade door neerslag die binnenstroomt via de begane grond of openbare weg, schade aan de inhoud van de koelkast of diepvriezer als de stroom is uitgevallen, hak- en breekwerk dat wordt verricht door een defect in de waterleiding op te sporen, vandalisme aan uw tuinmeubilair of tuingereedschap, wasgoed of vlaggenstokken in de tuin of op het balkon.
Met een all risk verzekering bent u van bijna alle soorten schade verzekerd. De volgende dekkingen worden in deze verzekering nog aangeboden: waterschade, omgevallen verfbussen en het naar beneden vallen van kroonluchters.

Wat is voor u interessant?

Zoals met alles ligt het aan u en uw persoonlijke situatie welke inboedelverzekering het beste bij u past. De volgende omstandigheden kunnen een rol spelen: de waarde van uw inboedel, waar en hoe uw woning ligt, wat is uw financiële situatie en wat vindt u prettig? Zorg dat u uw inboedelverzekering op orde hebt en weet waar tegen u verzekerd bent zodat in de toekomst eventuele schade aan uw huis en inboedel gedekt is.