Opstalverzekering afsluiten

Een opstalverzekering wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd en dekt de schade aan uw huis. Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen beschadiging aan uw huis door brand of water. U wilt natuurlijk zo zorgeloos mogelijk in uw huisje wonen. Sluit een opstalverzekering af en wees er zeker van dat mogelijke schade gedekt is.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering die ervoor zorgt dat als uw huis schade oploopt de kosten daarvan gedekt zijn. Deze schade kan komen door brand, storm of water, maar er kan ook een auto tegen uw gevel aan rijden. Let op dat een opstalverzekering iets anders is dan een inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering verzekert u de spullen in uw huis. Met een opstalverzekering de stenen van uw huis zelf. Als er door een zwarte storm een boom op uw dak valt, vergoed een opstalverzekering de schade.

Wanneer moet ik een opstalverzekering afsluiten?

Het ligt natuurlijk aan uw persoonlijke situatie of u een opstalverzekering nodig heeft. Als u in een koophuis woont is het verstandig er een opstalverzekering te nemen. Heeft u een hypotheek, is het sowieso verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Als u een appartement gekocht heeft, is de opstalverzekering vaak al geregeld via de Vereniging van Eigenaren. Die laat het het hele gebouw in één keer verzekeren en dan hoeft u niks meer te regelen. Met een huurwoning is de eigenaar van de woning verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering.

Waar ben ik tegen verzekerd?

Uw huis kan op verschillende manieren schade worden toegebracht. De volgende oorzaken worden door een opstalverzekering gedekt: brand en blikseminslag en de gevolgen daarvan, storm of vorst, water en stoom, olie uit een vast verwarmingsinstallatie, geweld bij bijvoorbeeld inbraak of vandalisme, aanrijding en aanvaring, omvallen van een boom of bomen, het omvallen van kranen en heistellingen, lucht- en ruimtevaartuigen en meteoorstenen, scherven van ruimen die daglicht doorlaten en vaste wandspiegels.

Aanvullende dekkingen

Bij een opstalverzekering kunt u naast de verzekering zelf, ook kiezen voor aanvullende dekkingen, zodat u extra verzekerd bent tegen schade. Deze dekkingen zijn als volgt: schadebeperking en expertisekosten, noodhulp, kosten van opruimen, salvagekosten, kosten van veiligheidsmaatregelen, extra herstelkosten van het huis, traumahulp, vervangend verblijf of vervoer, opslag van uw inboedel, vervanging van sloten en vandalisme.

Wat valt er niet onder een opstalverzekering?

Er wordt een heleboel schade vergoed als u een opstalverzekering afsluit. Echter zijn er ook een aantal dingen die niet gedekt worden door de verzekering. Een aantal gevallen die niet door een opstalverzekering worden gedekt zijn: schade door vallen en stoten van mobiele apparaten, eigen gebrek, aan- en verbouw, constructie en/of bouwfouten, kortsluiting, onvoldoende onderhoud en slijtage, ongedierte, natuurgeweld, vochtdoorlating en neerslag.

Inboedel of opstal?

Soms is het moeilijk onderscheid te maken wat er nou onder een inboedelverzekering valt en wat er onder een opstalverzekering valt. Alles wat verhuisbaar is is inboedel en alles wat vast zit is opstal. Maar er zijn een paar uitzonderingetjes. Als eerste is er de vloer. Als deze vastgelijmd is dan hoort deze bij het huis en is het dus opstal. Is het kliklaminaat, hoort de vloer bij de inboedel.
Het tweede ding is de koelkast. Is de koelkast ingebouwd, hoort deze bij opstal. Is het een losse koelkast die u mee kunt verhuizen, hoort hij bij inboedel.