Fietsverzekering afsluiten

In Nederland worden een heleboel fietsen per jaar gestolen, zo’n 8.000. Daarom is het verstandig om uw net nieuw gekochte fiets te verzekeren. Niets is zo jammer als uw gloednieuwe fiets gestolen werd en deze kosten niet vergoed worden. Met een fietsverzekering verzekert u uw nieuwe fiets tegen schade of diefstal.

Wat wordt gedekt met een fietsverzekering?

Er zijn twee soorten fietsverzekering: er is de verzekering die u alleen verzekert tegen diefstal en er is de verzekering die u niet alleen verzekert tegen diefstal maar ook eventuele schade. Met schade wordt bedoeld schade die uw fiets wordt aangedaan door een aanrijding of brand. Slijtage van uw fiets wordt niet gedekt door de verzekering. Er zitten wel voorwaarden aan een fietsenverzekering. Zelf moet u er alles aan doen wat u kan om ervoor te zorgen dat uw fiets niet wordt gestolen. Zo wordt er van u verwacht dat u altijd uw fiets op slot zet en het de verzekeraar laat weten als u een nieuw slot aanschaft.

Elektrische fiets

Niet alleen normale fietsen kunnen verzekerd worden, ook voor de elektrische fiets kunt u een verzekering aanvragen. Deze fiets is dan niet alleen verzekerd tegen diefstal en schade, u kunt ook kiezen voor pechhulp onderweg mocht u stranden met uw elektrische fiets.

Aflopend of doorlopend?

Bij het afsluiten van een fietsenverzekering kunt u kiezen voor een aflopende of een doorlopende verzekering. Als u een aflopende fietsverzekering kiest sluit u deze of voor drie of vijf jaar en betaalt u de premie vaak in één keer vooraf. Wordt uw fiets gestolen krijgt u deze vergoed, vaak in natura, maar u krijgt niks terug van de betaalde premie.
Kiest u voor een doorlopende fietsverzekering beaald u eens per maand of een keer per half jaar de premie. Deze verzekering is doorlopend en gaat door voor een onbepaalde tijd. Het kan voorkomen dat u na drie jaar duurder uit bent dan bij een aflopende fietsverzekering. Wordt uw fiets gestolen en heeft u een doorlopende fietsverzekering dan krijgt u de volledige schade vergoed en bent u niks kwijt aan vooruitbetaalde premie.

Pechhulp en andere aanvullende dekkingen

Naast de normale fietsverzekeringen voor diefstal en schade, kunt u ook nog kiezen voor een aantal aanvullende dekkingen. Een van deze dekkingen is pechhulp, wat door veel verzekeraars standaard wordt aangeboden. U kunt ook kiezen voor verhaalsbijstand. In dat geval wordt de schade die u oploopt tijdens een ongeluk verhaald. Een andere dekking is de ongevallen-inzittendendekking. Voor deze dekking geldt dat u recht heeft op een uitkering als u door een fietsongeluk gedeeltelijk of geheel invalide raakt. Bij het overlijden van de fietser gaat de uitkering naar de nabestaanden.

Aangifte doen

Als uw fiets gestolen wordt, moet u eerst aangifte hierover doen bij de politie. Het bewijs van aangifte stuurt u dan op naar de verzekeringsmaatschappij. De verzekeraar kan zo zien dat uw fiets echt gestolen is en geeft toestemming om naar de fietsenmaker te gaan waar u destijds uw verzekering heeft afgesoten. De fietsenmaker mag u dan een tweedehands fiets geven voor hetzelfde bedrag waarmee u uw fiets toentertijd heeft verzekerd.