Bootverzekering

Als u in het bezit bent van een boot, bent u verplicht om net als bij een auto, een verzekering af te sluiten. Met een bootverzekering bent u gedekt tegen alle schade die uw boot eventueel toekomt. Maar wat verstaan we onder schade? En wat is precies de definitie van een boot?

Wat is een boot en wat is een bootverzekering?

Dit is misschien een hele stomme vraag, maar boot is een verzamelnaam en daaronder vallen dus een aantal soorten voertuigen. Voor een bootverzekering denken we aan een pleziervaartuig, zoals een catamaran, een motorkruiser, een zeilboot, een sloep, een rubberboot met motor en een speedboot. Net als bij een autoverzekering, dekt een bootverzekering alle schade die uw watervoertuig toekomt. Deze verzekering is verplicht, net als bij auto’s, en heeft daardoor de naam WA bootverzekering.

Wat dekt een bootverzekering?

Er zijn zes verschillende vormen waarop u uw boot kunt verzekeren tegen schade. Deze zes vormen zijn:

  • Alleen Wettelijke Aansprakelijkheid
  • WA + brand bootverzekering
  • WA + diefstal bootverzekering
  • WA + brand en diefstal bootverzekering
  • WA + beperkt casco
  • WA + volledig casco

Bij Alleen Wettelijke Aansprakelijkheid dekt de verzekering alle schade waar u als booteigenaar voor aansprakelijk bent gesteld. Net als bij auto’s is iedere bootbezitter verplicht om zijn boot te verzekeren met minimaal een WA verzekering. De WA + brand bootverzekering dekt de WA verzekering en alle schade die de boot toekomt door brand, ontploffing of blikseminslag. De WA + diefstal bootverzekering dekt alle schade die wordt aangedaan als de boot wordt gestolen en bij WA + brand en diefstal worden deze verzekeringen gecombineerd.

Beperkt casco en volledig casco

Naast de WA, diefstal en brand bootverzekeringen, bestaan er ook nog de WA + beperkt casco bootverzekering en de WA + volledig casco, oftewel all risk, bootverzekering. Bij een WA + beperkt casco verzekering worden alle soorten schade die hierboven stonden gedekt plus hagel, storm en aanvaringen met uw boot. Kiest u ervoor om een all risk bootverzekering af te sluiten heeft u een uitgebreide dekking en is in de meeste situaties schade aan uw boot gedekt.

Aanvullende dekkingen

Naast de standaard dekkingen bieden verzekeringsmaatschappijen ook nog aanvullende dekkingen aan. Denk hierbij aan schade aan de buitenboordmotor of schade en/of diefstal aan uw inboedel. Ook is kunt u bij een bootverzekering kiezen voor een nieuwwaarde dekking en een aansprakelijkheidsverzekering.

Persoonlijke omstandigheden

Het afsluiten van een bootverzekering is iets persoonlijks en er moet naar een aantal omstandigheden gekeken worden voordat u dit doet. Er zijn een aantal punten waar u aan moet denken bij het afsluiten van een bootverzekering. De eerste is de waarde van de boot. Heeft u een boot die al wat ouder is en waarvan de waarde dus niet meer zo hoog is, dan is het afsluiten van een hele uitgebreide verzekering niet zinvol. Meestal wordt bij deze boot dan alleen gekozen voor een WA verzekering.
Kijk daarnaast ook naar uw verzekeringsverleden en de financiële situatie waar u in zit. Als u weinig geldt wilt uitgeven, kies dan voor een WA verzekering. Heeft u meer geld om uit te geven, dan is het een aanrader om te kiezen voor een uitgebreide verzekering. Daarnaast ligt het ook aan het gebruik van uw boot welke risico’s u wilt afdekken met uw verzekering. Denk bijvoorbeeld aan beveiliging en stalling van uw boot, het vaargebied en de verhuur en/of vervoer van mensen.