Motorverzekering

Heeft u onlangs uw motorbewijs gehaald en bent nu van plan om met uw gloednieuwe motor de snelweg over te razen? Misschien is het dan eerst verstandig om een motorverzekering af te sluiten zodat u verzekerd bent tegen eventuele schade aan u en uw voertuig.

Wat is een motorverzekering?

Net als bij auto’s is het voor motors verplicht om een verzekering af te sluiten, hiertoe zijn zij wettelijk verplicht. Met een motorverzekering dekt de motorrijder de schade af die hij of zij anderen toedoet. Ook kan de motorbestuurder er voor kiezen om schade die hijzelf oploopt of schade die zijn motor wordt aangedaan te verzekeren. U bent dus verplicht om op zijn minst een WA motorverzekering af te sluiten. Dit zorgt er wel voor dat alle motorrijders op de weg schadevergoeding ontvangen mochten zij, door de schuld van een andere bestuurder, schade oplopen.

Wat dekt een motorverzekering?

Er zijn vijf soorten verzekeringen voor motors. De verplichte verzekering is de WA verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid. Een tweede verzekering is de WA + diefstal motorverzekering. Deze verzekering dekt alle schade aan de motor die ontstaat bij diefstal. De derde verzekering op het lijstje is de WA + Diefstal- en aanrijding motorverzekering. Deze verzekering dekt dus niet alleen diefstal, maar ook schade die ontstaat bij een aanrijding.
Met de WA + beperkt casco motorverzekering bent u voor meer soorten schade gedekt. Niet alleen bent u verzekerd tegen diefstal en aanrijdingen, maar ook tegen brand, storm en transportschade. Als laatste kent Nederland de WA + volledig casco verzekering ook wel de all risk motorverzekering genoemd. Deze verzekering heeft een zeer uitgebreide dekking en wordt schade aan uw motor in veel situaties vergoed.

Aanvullende dekkingen

Bij het afsluiten van een van de bovenstaande motorverzekeringen kunt u ook nog rekening houden met aanvullende dekkingen die niet door de standaardverzekeringen worden vergoed. Een aantal aanvullende dekkingen zijn woonplaatsservice (recht op pechhulp in uw eigen woonplaats), no-claimbescherming, nieuwwaarde dekking, rechtsbijstand en ongevallen en schade opzittenden. Deze dekking zorgt ervoor dat bij het overlijden of bij permanente invaliditeit van de opzittenden deze een vaste uitkering krijgt.

Persoonlijke omstandigheden

Voor u een motorverzekering afsluit, is het verstandig om naar een aantal dingen in uw persoonlijke omgeving te kijken. Bedenk ten eerste wat de waarde van uw motor is. Heeft u al een wat oudere motor, is het niet zinvol om een hele uitgebreide verzekering af te sluiten, maar met een nieuwe motor is dat juist slim.
Kijk daarnaast naar uw verzekeringsverleden en uw financiële situatie: kunt u het u veroorloven om een dure verzekering af te schaffen of is het verstandiger om het bij een WA motorverzekering te houden? Als allerlaatst kijkt u naar het gebruik van uw motor, waar u uw motor stalt en hoe u deze beveiligd, in welk seizoen u uw motor het meest gebruikt en of u uw motor aan anderen verhuurt of hem gebruikt om andere mensen tegen een betaling te vervoeren.

Waarom een motorverzekering?

Niet alleen is een motorverzekering verplicht, ook rijden er zo’n 600.000 motoren op de Nederlandse wegen rond en krijgen deze vaker een ongeluk dan autobestuurders. Bij ongevallen is de schade aan het voertuig en de opzittenden vaak veel groter dan bij een auto. Ga verstandig de weg op met uw motor en zorg dat u een motorverzekering heeft afgesloten.