Aansprakelijkheidsverzekering

U wilt graag een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, om eventuele schade te dekken die u bij een ander toebrengt. Waar begint u met zoeken? En wat wordt er allemaal gedekt met een aansprakelijkheidsverzekering?

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Schade die u en/of uw meeverzekerden per ongeluk toebrengen aan een ander is met een aansprakelijkheidsverzekering gedekt. Het kan om materiële schade gaan, maar ook om lichamelijk letsel. U kunt de glazen van uw buurvrouw van de tafel stoten of de hond van uw tante bijt per ongeluk in uw hand. In dat geval dekt een aansprakelijkheidsverzekering de schade die daarbij komt kijken.

Wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering?

Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering zijn er twee opties: eentje voor alleenstaanden en gezinsdekking. Bij gezinsdekking wordt iedereen van minderjarige kinderen tot oma’s en opa’s die bij u inwonen meeverzekerd. Kinderen die studeren en op kamers wonen kunt u ook nog meeverzekeren en ook huishoudelijk personeel kan hieronder vallen mits zij geen eigen verzekering hebben. Als laatste kan ook schade die door huisdieren veroorzaakt wordt onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering vallen.

Wat wordt niet gedekt?

Niet alle gevallen van schade kunnen worden gedekt met een aansprakelijkheidsverzekering. Schades die worden toegebracht met een motorvoertuig zijn niet verzekerd, deze kunt u apart verzekeren in een verplichte WA-verzekering. Spullen die u gehuurd hebt vallen ook niet onder een aansprakelijkheidsverzekering. Mocht u een partytent gehuurd hebben en deze komt schade toe, kunt u hiervoor niet uw aansprakelijkheidsverzekering gebruiken.

Onderlinge aansprakelijkheid

Het kan zijn dat uw zoontje de nieuwe barbiepop van uw dochtertje stukmaakt. Dit wordt niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Schade die door een kind bij vrienden of familie wordt gemaakt, wordt ook niet vergoed. De verzekeraar zegt in dat geval dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt en de schade zelf moet worden bekostigd. Mocht u toch willen dat dit soort schade wordt vergoedt, kunt u altijd een oppasclausule opnemen in uw verzekering.

Opzet en opzicht

We kunnen allemaal per ongeluk wel eens een keer iets omver stoten of laten vallen. Maar schade die opzettelijk wordt gemaakt, wordt niet gedekt. Iets stukmaken om het vervolgens te laten vergoeden door uw aansprakelijkheidsverzekering werkt dus niet. Ook als u niet ingrijpt en de schade laat gebeuren, bent u niet verzekerd. Daarnaast wordt alle schade die u veroorzaakt wanneer u onder de invloed van alcohol of drugs bent niet vergoedt.
Daarnaast is er nog opzicht, wanneer u tijdelijk iemand anders de verantwoordelijkheid geeft over uw spullen. Mocht u bijvoorbeeld een oud mobieltje uitlenen aan uw beste vriend en valt deze stuk, dan wordt de schade hieraan ook niet vergoed.

Weet wat u doet

Een aansprakelijkheidsverzekering kan er voor zorgen dat uw geen hoge kosten hoeft te betalen voor schade waarvan anders het geld uit eigen zak had komen. Kijk echter eerst goed naar alle punten die wel en niet gedekt worden door de verzekering en weet waar u voor verzekerd bent voor u naar de verzekeraar stapt om schadevergoeding te vragen. Met een aansprakelijkheidsverzekering kunt u in ieder geval een hoop verzekeren.