Autoverzekering vergelijken

U heeft net een nieuwe auto en deze moet verzekerd worden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe weet u nou welke verzekering bij u en uw persoonlijke situatie past? Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen die allemaal verschillende schade dekken. Het is tijd om autoverzekeringen te vergelijken te kijken welke het beste bij u past.

De WA autoverzekering

In Nederland bent u wettelijk verplicht een autoverzekering af te sluiten. Een auto-eigenaar is verplicht een verzekering af te sluiten waarmee alle schade die een andere auto oploopt daar zijn of haar toedoen, wordt gedekt. Omdat deze verzekering verplicht is, heeft hij de naam WA autoverzekering: wettelijke aansprakelijkheid. Bij deze verzekering geldt dat alle schade die toegebracht wordt aan andermans auto, dus niet aan de uwe, wordt gedekt. U bent dus verplicht om op zijn minst deze verzekering aan te sluiten. Wilt u ook schade aan uw eigen auto dekken, kies dan voor WA + beperkt casco of een all risk verzekering.

WA + beperkt casco

WA + beperkt casco dekt niet alleen de schade aan de auto van uw medeverkeersdeelnemer maar ook de schade aan uw eigen auto. Let op: niet alle schade aan uw eigen auto wordt bij deze verzekering gedekt. Bij WA + beperkt casco worden de volgende oorzaken van schade vergoed: brand, ontploffing, blikseminslag, diefstal, botsingen met dieren, natuurverschijnselen zoals storm en ruitbreuk.

All risk verzekering

De laatste autoverzekering op deze lijst is de all risk verzekering, ook wel bekend als de WA + volledig casco. Deze verzekering dekt in de meeste gevallen van schade die uw of andermans auto oploopt. Alle oorzaken van de WA + beperkt casco verzekering worden in deze verzekering gedekt plus de volgende oorzaken: botsing, schade door een technisch gebrek, met het voertuig van de weg raken, vandalisme en kwaadwilligheid van anderen.

Aanvullende dekkingen

Bij de all risk verzekering wordt dus een hoop gedekt, maar lang niet alles. Schade aan inzittenden wordt bijvoorbeeld niet of nauwelijks gedekt in deze verzekeringen. Wilt u toch meer verzekeren kies dan voor een aanvullende dekking. Een aantal aanvullende dekkingen zijn: een schade of ongevallenverzekering voor inzittenden, een rechtsbijstandverzekering, pechhulp, no-claimbescherming of een verhaalsbijstandverzekering.

Schade die niet verzekerd wordt

Als u daarvoor kiest, wordt er ongelooflijk veel verzekerd aan uw auto. Echter zijn er altijd een aantal dingen die niet worden gedekt door de verzekering. Denk bijvoorbeeld aan slijtage, opzettelijke schade of schade die toegebracht is terwijl de bestuurder onder invloed van alcohol was.

Tijd om te vergelijken

Nu u meer informatie heeft over de verschillende verzekeringen, kunt u gaan vergelijken en beslissen. Houd echter ook rekening met dingen als uw financiële situatie en uw persoonlijke situatie, uw verzekeringsverleden en de waarde van de te verzekeren auto. Liever het zekere voor het onzekere en alles wat los en vast zit verzekeren? Kies dan voor een all risk verzekering met eventueel aanvullende dekking. Bent u daar echter niet in geïnteresseerd, kies dan voor de normale WA verzekering. Een auto in het verkeer kan altijd schade oplopen, maar met een autoverzekering bent u daar in ieder geval voor gedekt.