Annuleringsverzekering

Op vakantie of op reis gaan is een hele leuke gebeurtenis, maar soms kan het voorkomen dat we onze vakantie moeten afzeggen of vroegtijdig moeten afbreken. Dat is natuurlijk erg jammer, maar u kunt er voor u op reis gaat al voor zorgen dat u hierover geen kosten maakt door een annuleringsverzekering af te sluiten.

Wat is een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering is een verzekering die u afsluit om de kosten te dekken als u uw vakantie van tevoren moet afzeggen of als u eerder dan gepland terug naar huis gaat. Een annuleringsverzekering biedt u dan een schadevergoeding aan. Als u uw vakantie annuleert, brengt de reisorganisatie de kosten die u gemaakt heeft bij u in rekening. Als u een annuleringsverzekering afsluit bent u gedekt tegen deze kosten.

Wanneer geldt een annuleringsverzekering?

Dit is iets waar u goed bij moet opletten voor u een annuleringsverzekering afsluit. Deze verzekering geldt normaal gesproken alleen voor pakketreizen. Bij reizen die u zelf samenstelt met behulp van het internet wordt de vlucht, hotel en huurauto apart van elkaar geboekt. Een van deze onderdelen kan uitvallen en dan zit u met een probleem. Samengestelde reizen door uzelf worden dus niet gedekt met een annuleringsverzekering.

Wat dekt een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering vergoedt dan wel uw kosten als u onverwachts moet afzeggen of vroegtijdig naar huis moet, maar niet alle redenen voor annulering worden vergoed. Hieronder een lijstje met zaken die door een annuleringsverzekering worden vergoedt:

 • Het overlijden van uzelf, reispartner of een familielid
 • Een ernstige ziekte bij uzelf, reispartner of een familielid
 • Een medisch noodzakelijke ingreep die door u, uw partner of kind ondergaan moet worden
 • Zwangerschap of complicaties die optreden bij een zwangerschap
 • Echtscheiding of het beëindigen van een relatie
 • Onverwachts worden goedgekeurd voor een huurhuis
 • Ernstige schade aan uw huis of bedrijfspand
 • Onvrijwillig werkeloos worden
 • Aangaan van een nieuwe baan na werkeloosheid
 • De afwijzing van een visum
 • Zorgplicht voor uw naaste familie
 • Diefstal of verlies van de noodzakelijke reisdocumenten op de dag van uw vertrek
 • Diefstal of schade aan het voertuig waarmee u op reis zou gaan (binnen 30 dagen voor uw vertrek).

Wat wordt niet gedekt?

Zoals in het lijstje hier boven is aangegeven, wordt er een hele hoop door uw verzekering gedekt. De volgende redenen worden echter niet door een annuleringsverzekering vergoedt:

 • Het failliet gaan van de touroperator. De kosten worden in sommige gevallen gedekt door het SGR
 • Het failliet gaan van de vliegtuigmaatschappij waarmee u vliegt
 • Het missen van uw vliegtuig door files of pech
 • Geen zin meer hebben in uw vakantie
 • Verandering in reisomstandigheden. Denk aan verandering in het weer of de toename van criminaliteit in de omgeving waar u heengaat
 • Situaties waarbij overmacht van toepassing is. Denk aan natuurrampen waardoor de reis niet kan doorgaan.

De kosten van een annuleringsverzekering

De premie van een annuleringsverzekering is altijd een vast percentage van de reiskosten en bedraagt ongeveer 5% van uw totale reissom. Let wel op dat hier nog assurantiebelasting en poliskosten bij komen. Als u een reis van ongeveer € 1.000,- heeft, is de premie van uw verzekering ongeveer € 60,-. Dit is echter voor iedere verzekeraar weer anders.

Sluit een verzekering af

Het is een verstandige keuze om een annuleringsverzekering af te sluiten als u een vakantie heeft geboekt. Mocht u helaas toch uw trip van tevoren afzeggen of halverwege uw vakantie plotsling naar huis moeten, dan dekt uw annuleringsverzekering een hoop kosten voor u. Ga goed voorbereid op vakantie en sluit nu een annuleringsverzekering af.