Inboedelverzekering vergelijken

Wat is een inboedelverzekering? Met deze verzekering zorgt u ervoor dat eventuele schade aan de spullen in uw huis gedekt zijn. Dit houdt in dat alle spullen die verhuisbaar zijn, dus die u kunt oppakken en meenemen, verzekerd kunnen worden van bijvoorbeeld diefstal, waterschade en brand.

5 typen inboedelverzekeringen

Er zijn vijf soorten inboedelverzekeringen die u kunt afsluiten. Er is de brandverzekering, de brand/inbraakverzekering, de inboedelverzekering met uitgebreide, extra uitgebreide en met all risk dekking. Daarnaast kunt u er ook nog voor kiezen voor aanvullende verzekeringen.
De uitgebreide inboedelverzekering dekt de volgende gevallen van schade: brand, inslag van bliksem, ontploffing(en), waterschade door lekkage in het waterbad, waterschade, olie, rook, roet, diefstal en vandalisme, omvallende bomen, kranen en heistellingen, aanrijdingen en aanvaringen, stormschade, waterschade door een aquarium, door vorst springende waterleidingen en de breuk van spiegels.

Extra uitgebreid en all risk

Met een extra uitgebreide inboedelverzekering worden alle gevallen van schade uit de uitgebreide verzekering gedekt plus nog een aantal extra dingen. Denk hierbij aan schroei-, zeng- en smeltschade, schade die wordt veroorzaakt door neerslag dat naar binnenstroomt, schade aan de inhoud van uw koelkast of diepvriezer als de stroom het niet meer doet, hak- en breekwerk wat verricht moet worden bij het opsporen van een defect in de waterleiding, vandalisme aan uw tuingereedschap- en meubilair, vlaggenstokken of wasgoed in de tuin of op het balkon.
Met een all risk verzekering bent u van top tot teen verzekerd tegen allerlei soorten schade. Alle bovenstaande zaken worden gedekt, plus het omvallen van verfbussen en het naar beneden vallen van kroonluchters.

De juiste dekkingswaarde

Doordat er zoveel dingen onder inboedel vallen, is het lastig om de verzekerde waarde van al uw spullen te bepalen. Maar hoeveel is dat nou waard? Het is belangrijk dat u de juiste dekkingswaarde kiest voor uw inboedelverzekering. Verzekeringsmaatschappijen kijken op het moment van schade na wat de werkelijke waarde was van uw inboedel. Heeft u lager dan de werkelijke waarde verzekerd, krijgt u niet alle schade vergoedt. Heeft u hoger dan de werkelijke schade verzekerd, krijgt u maixmaal de werkelijke waarde. U betaalt dan altijd een te hoge premie voor uw inboedelverzekering en bent oververzekerd.

Aanvullende dekkingen

Naast alle schade die door de normale inboedelverzekeringen gedekt wordt, kunt u ook nog kiezen voor een aanvullende dekking, zoals kosten die gemaakt moeten worden tijdens het afwikkelen van de gedane schade.
Kosten van een aanvullende dekking en die worden vergoed boven de verzekerde som zijn als volgt: bereddingskosten (kosten die gemaakt moeten worden om de schade te beperken) en expertisekosten. Schade bovenop de verzekerde som, maar die tot maximaal 10% van die som worden gedekt: opruimingskosten, hotelkosten, kosten voor tijdelijke opslagen het vervoer van uw inboedel, schade aan betimmeringen, behang- en schilderwerk en andere zaken van schade die door de huurder zijn aangebracht, eigendommen van derden (mits deze niet onder de vergoeding vallen).

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Een inboedelverzekering dekt een hoop, maar er zijn altijd een paar dingen waarvan de schade niet wordt gedekt. Van de volgende gebeurtenissen wordt de schade niet gedekt: aardbevingen, overstromingen, oorlog en opstanden en atoomkernreacties.

Inboedelvergelijker

Kijk goed naar uw spullen en uw persoonlijke situatie voordat u een inboedelverzekering afsluit. Denk goed na over de omstandigheden, wat is de waarde van uw inboedel en wat is uw financiële situatie? Als u uw inboedelverzekering hebt afgesloten bent u verzekerd tegen een hoop schade die uw spullen en/of huis in de toekomst kunnen oplopen.