Opstalverzekering vergelijken

Met een opstalverzekering bent u ervan verzekerd dat alle schade die uw huis toekomt, gedekt is. Wat voor opstalverzekering is slim om af te sluiten en welke soorten schade worden daar bij vergoed?

De opstalverzekering

Een opstalverzekering zorgt ervoor dat de kosten die komen kijken als uw huis schade oploopt, gedekt zijn. Als uw huis afbrandt of als de begane grond overstroomt, worden alle kosten gedekt met een opstalverzekering. Met deze verzekering covert u de schade die uw huis toekomt, met een inboedelverzekering verzekerd u alle spullen in uw huis die u zo kunt oppakken en meenemen. Valt er een boom op uw dak door een zware storm, dan is dat een klusje voor uw opstalverzekering.

Soorten opstalverzekeringen

Welke opstalverzekering u nodig heeft, ligt natuurlijk aan uw persoonlijke situatie. Er zijn vier soorten opstalverzekeringen: de brandverzekering, de uitgebreide opstalverzekering, de extra uitgebreide opstalverzekering en de meest uitgebreide opstalverzekering. De naam geeft het al aan: een brandverzekering verzekert brandschade die uw huis toekomt. De meeste verzekeringen bieden met de brandverzekering de volgende gevolgen van schade: brand, het blussen van brand, blikseminslag en ontploffing.

Uitgebreide en extra uitgebreide opstalverzekering

De uitgebreide opstalverzekering is het minst uitgebreid van alle drie de verzekeringen. Bij deze verzekeringen worden deze gevolgen van schade gedekt: brand, blikseminslag, aanrijding en aanvaring, ontploffing, rook, diefstal en inbraak, neerstortende vliegtuigen, storm, vandalisme, waterschade, schade door scherven van ruiten en spiegels en het omvallen van bomen, kranen en heistellingen.
De extra uitgebreide verzekering biedt daarnaast nog dekking voor deze schadegevolgen: schroei- zeng- en smeltschade, schade door neerslag die via de begane grond of openbare weg het huis instroomt, hak- en breekwerk dat ontstaat om een defect in de waterleiding op te sporen.

Meest uitgebreide verzekering

De meest uitgebreide opstalverzekering wordt ook wel de all risk verzekering genoemd. Naast alle bovenstaande oorzaken, dekt deze verzekering ook nog schade door aardbevingen, overstromingen, oorlogsgeweld, atoomkernreacties, fundering van de woning en het glas. Let wel op: niet alle verzekeraars dekken al deze oorzaken in hun verzekeringen. Let daarom goed op voordat u een beslissing maakt bij welke verzekeringsmaatschappij u uw opstalverzekering afsluit.

Aanvullende verzekeringen

Na het afsluiten van een opstalverzekering kunt u ook nog kiezen voor een aanvullende verzekering als u extra verzekerd wilt zijn tegen allerlei soorten schade. U kunt dan kiezen voor de volgende dekkingen: beperking van schade, expertisekosten, noodhulp, opruimkosten, salvagekosten, kosten van veiligheidsmaatregelen, extra herstelkosten van het huis, traumahulp, vervanging van sloten, vandalisme, vervangend vervoer of verblijf en opslag van uw inboedel.

Wat is niet verzekerd met een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering kunt u heel wat schade aan uw huis dekken, maar er zijn ook een aantal zaken die de verzekering niet vergoedt. Dit zijn bijvoorbeeld schade door aan- en verbouw, constructie of bouwfouten, kortsluiting, slijtage en onvoldoende onderhoud, ongedierte en natuurgeweld.

Een persoonlijke keuze

U bent nu op de hoogte welke soort opstalverzekeringen er zijn en wat deze allemaal dekken. Maar nog is er de vraag: wanneer moet ik er eentje afsluiten? Als u een woonhuis heeft is het slim om er een af te sluiten, maar met een hypotheek is het verplicht. Koopt u een appartement, hoeft dit niet, want dan is deze verzekering al geregeld door de Vereniging van Eigenaren. Als u een huurwoning heeft, komt de opstalverzekering toe aan de eigenaar van het huis en is het zijn verantwoordelijkheid. Genoeg informatie? Dan is het nu tijd om een verzekering te kiezen. Pak de opstalverzekeringvergelijker erbij en zoek nu uit welke verzekering wat aanbiedt en hoe duur deze is.
[table “7” not found /]