Rechtsbijstandverzekering vergelijken

U wilt graag een rechtsbijstandverzekering afsluiten maar hebt hier nog niet genoeg informatie over. Wat voor soort conflicten worden er gedekt bij zo’n verzekering en bent u wel echt verzekerd van juridische hulp? Het is slim om u zich daar eerst in te verdiepen voor u een verzekering afsluit.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Wanneer u een rechtsbijstandverzekering afsluit doet u dit omdat u juridische hulp nodig heeft. Het kan voorkomen dat u betrokken raakt bij een juridisch conflict en de hulp van een advocaat of jurist goed kunt gebruiken. Doordat u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten, kunt u via de verzekeraar een advocaat of jurist toegewezen kregen die u bij uw conflict helpt.

De taak van de rechtsbijstandverzekeraar

Naast het bieden van juridische bijstand en hulp, kan hij ook uitkomst bieden als het gaat om strafvervolging, terecht of onterecht. Als u te maken krijgt met strafvervolging, krijgt u via uw verzekering rechtshulp tijdens het verloop van uw rechtszaak.

Dekkingen

Een rechtsbijstandverzekering kan opgedeeld worden in twee soorten verzekeringen. Er is de motorrijtuigrechtsbijstandverzekering en de gezinsrechtsbijstandverzekering. Deze laatste is door de meeste verzekeraars opgedeeld in verschillende dekkingen en zijn alleen af te sluiten met een basisdekking. De dekkingen van de gezinsrechtsbijstandverzekering zijn als volgt: verkeer, consumenten, wonen, inkomen en vermogen.
Voor verkeer kan het zijn dat u een aanrijding meemaakt en er discussie is over wie de schuldige is. Dan wordt dit afgehandeld in de rechtszaal en kunt u hiervoor een jurist inschakelen
Voor consumenten kan het een product betreffen of een erfenis. Wat betreft wonen kan het om een conflict gaan met uw aannemer, huisbaas of zelfs met uw buren.
U kunt ook juridische hulp krijgen wanneer u een conflict heeft wat betreft uw werk en inkomen of instanties zoals het UWV. De laatste dekking is het vermogen en hiervoor kunt u juridische hulp krijgen als het gaat om een conflict met de belastingdienst, uw aandelen of een vakantiewoning.

De kosten van een rechtsbijstandverzekering

Doordat de rechtsbijstandverzekering in modules is opgebouwd geldt het volgende: des te meer modules u wilt in uw polis verzekerd, des te hoger de premie is. Daarnaast worden de kosten van uw premie beïnvloed door de samenstelling van uw gezin en of u op vrijwillige basis eigen risico wilt accepteren. Sommige verzekeringen werken met een limiet aan externe advocaatkosten. Mocht er toch een advocaat moeten worden ingeschakeld, zijn die kosten ook gedekt. Er zit een verschil in kosten als u alleenstaand bent of een gezin van vijf man moet onderhouden. De premie van de verzekering varieert tussen 100 euro per jaar voor een alleenstaande die maar een beperkt aantal modules wilt tot een uitgebreide gezinsrechtsbijstandverzekering voor 300 euro per jaar.

Het stappenplan

De weg naar het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering wordt vergezeld door een aantal stappen die u eerst moet maken en moet overwegen. Is het bijvoorbeeld noodzaak om een verzekering af te sluiten? Als het gaat om een klein geschil heeft het geen zin om jarenlang premie te betalen. Is er overlap met andere verzekeringen en welke dekkingen wilt u in uw pakket? Wilt u uw familieleden meeverzekeren en is er sprake van wachttermijn? Zo ja, hoe lang is deze? Hoeveel kosten moet u gaan maken en is het mogelijk om tussentijds mijn verzekering op te zeggen? En als laatste stap: vergelijk alle rechtsbijstandverzekeringen- en verzekeraars en kijk welke het beste bij u past en uw persoonlijke situatie past.