Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen is best een klus en u wilt natuurlijk wel weten wat u precies dekt met zo’n verzekering en welke schade juist niet vergoedt wordt. En wie wordt er meeverzekerd met zo’n aansprakelijkheidsverzekering?

De aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat schade die u en/of uw meeverzekerden per ongeluk hebben toegebracht door de verzekeraar wordt vergoed. Dit betreft naast materiële schade, bijvoorbeeld het omver stoten van uw tante’s mooie vaas, ook lichamelijke schade, wanneer de hond van uw oma in uw hand bijt. In beide gevallen dekt de aansprakelijkheidsverzekering de kosten van de schade die is toegebracht.

De dekking

Er zijn twee opties als u een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. De eerste is een verzekering voor alleenstaanden, de tweede is gezinsdekking. In het geval van gezinsdekking worden alle inwonden verzekerd: uw partner, uw kinderen, uw grootouders. Ook kinderen die op kamers wonen en studeren kunt u meeverzekeren en zelfs het huishoudpersoneel kan hier onder vallen, mits zij geen eigen verzekering hebben. Daarnaast kunt u ook nog de hond verzekeren en alle schade die hij eventueel op zijn naam heeft staan.

Wat valt er niet onder een aansprakelijkheidsverzekering?

Natuurlijk is het zo, net als met iedere andere verzekering, dat niet alle gevallen van schade worden gedekt. Zo worden met een aansprakelijkheidsverzekering de volgende oorzaken van schade niet vergoedt: schade die door een motorvoertuig is toegebracht (deze moet apart en verplicht verzekerd worden met een WA-verzekering) en spullen die u gehuurd hebt. Als u een partytent heeft gehuurd voor uw vijftigste verjaardag en deze loopt schade op, valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Aansprakelijkheid in het gezin

Met een aansprakelijkheidsverzekering is het zo dat alle schade die mensen binnen uw gezin aan elkaar en elkaars spullen toebrengen niet vergoed worden. Als uw dochtertje per ongeluk uw nieuwe schilderij van de muur stoot, worden deze kosten niet gedekt. Ook schade die bij vrienden of familie wordt gemaakt wordt niet gedekt. In dat geval gaat het om verantwoordelijkheid, aldus de verzekeraar, en moet deze schade zelf worden bekostigd. Als u toch dit soort schade wil dekken, kunt u altijd voor een oppasclausule kiezen in uw verzekering.

Opzettelijke schade

Schade die met opzet wordt toegebracht wordt niet vergoed door uw aansprakelijkheidsverzekering. Het kan altijd voorkomen dat er per ongeluk iets kapot valt, maar in het geval dat er iets opzettelijk kapot wordt gemaakt, of juist opzettelijk wordt voorkomen dat iets niet kapot gaat, dekt de aansprakelijkheidsverzekering dit niet. Bent u onder de invloed van alcohol of drugs en brengt u schade toe aan iets of iemand, dekt de verzekering dit ook niet. Daarnaast is er nog opzicht: dit houdt in dat als u tijdelijk iemand anders de verantwoordelijkheid geeft over uw spullen en deze kapot gaan, ze niet worden vergoed.

Voorbereid en verzekerd

Er zijn tientallen verzekeraars die een aansprakelijkheidsverzekering aanbieden en niet iedereen biedt het zelfde aan. Kijk goed naar de prijs en het aanbod voor u een verzekering afsluit zodat u weet waartegen u verzekerd bent wanneer u voor een schadevergoeding naar de verzekeraar toegaat.