Waarom een motorverzekering?

Niet alleen is een motorverzekering verplicht, ook rijden er zo’n 600.000 motoren op de Nederlandse wegen rond en krijgen deze vaker een ongeluk dan autobestuurders. Bij ongevallen is de schade aan het voertuig en de opzittenden vaak veel groter dan bij een auto. Ga verstandig de weg op met uw motor en zorg dat u een motorverzekering heeft afgesloten.

Motorverzekering vergelijken

U bent van plan met uw motor de weg op te gaan en wilt graag een motorverzekering aanschaffen. Maar hoe weet u nou welke verzekering het beste bij en uw persoonlijke én financiële situatie past? En wat voor schade wordt er bij welke verzekering gedekt?

Wat is een motorverzekering?

Met een motorverzekering kunt u alle schade die u en uw motor oploopt indekken. Motors zijn net als auto’s wettelijk verplicht een WA verzekering af te sluiten. Dit betekent dat als u een andere motorbestuurder schade toebrengt, u daarvoor verzekerd bent. Daarnaast kunt u kiezen uit andere vormen van motorverzekeringen die meer soorten schadevergoedingen aanbieden.

De dekkingen van een motorverzekering

Er zijn vijf soorten vormen van motorverzekeringen. Allereerst is er natuurlijk de WA verzekering die iedere motorrijder verplicht moet afsluiten. Deze behoedt uzelf of uw motor echt niet van schade, maar het kan zijn dat u dat wel graag wilt. In dat geval zijn er nog vier andere verzekeringen waar u uit kunt kiezen. De eerste optie is de WA + diefstal motorverzekering, waarvan de naam het al zegt: met deze verzekering bent u verzekerd tegen diefstal van uw motor. Uw tweede optie is de WA + Diefstal- en aanrijdingmotorverzekering. Naast diefstal dekt deze verzekering ook alle schade die ontstaat bij een aanrijding. De laatste twee opties dekken veel meer schadeoorzaken dan de eerste twee. Bij een WA + beperkt casco bent u verzekerd tegen brand, storm en schade tijdens transport. Bij de WA + volledig casco bent u, met deze uitgebreide dekking, verzekerd tegen schade aan uw motor in de meeste situaties.

Aanvullende dekkingen

U kunt er ook voor kiezen om bij uw motorverzekering aanvullende dekkingen af te sluiten. Er zijn een aantal dekkingen die niet in de standaardverzekeringen zitten, maar die wel door de meeste verzekeraars worden aangeboden. De aanvullende dekkingen zijn als volgt:

  • Woonplaatsservice
  • Nieuwwaarde dekking
  • No-claim bescherming
  • Ongevallen en schade van opzittenden

In het laatste geval, als er sprake is van permanente invaliditeit of het overlijden van een opzittende, krijgt deze persoon of zijn of haar nabestaanden een uitkering.

Vergelijken en checken

Voordat u alle motorverzekeringen gaat vergelijken, moet u eerst een paar dingetjes nagaan. Zo is het verstandig om te kijken naar de waarde van uw motor en hoe oud deze is. Ook is het aan te raden om naar uw verzekeringsverleden en financiële situatie te kijken en als allerlaatst naar het gebruik van uw motor. Waar u deze stalt en hoe die beveiligd is, in welk seizoen u het meest de motor gebruikt en of u uw motor aan andere mensen verhuurt. Met dat in uw achterhoofd en met alle soorten verzekeringen voor u, is het tijd om te gaan vergelijken.

Verzekeraars

Er zijn verschillende verzekeraars die motorverzekeringen aanbieden. Niet iedereen biedt het pakket wat u wilt of de prijs die u wilt betalen. Een aantal verzekeraars die motorverzekeringen verschaffen zijn: KNM verzekeringen, Je Motorverzekering Online, ANWB, InShared, Univé en Centraal Beheer. Mocht u er zelf toch niet uitkomen, kunt u altijd gebruik maken van de motor keuzehulp die veel sites aanbieden.