Vlucht vertraagd of is je bagage kwijt?

Het kan iedereen overkomen je denkt onbezorgd op vakantie te gaan, je bent op tijd op de luchthaven en eenmaal daar blijkt je vlucht vertraagd. Erg vervelend natuurlijk maar wat zijn jouw rechten? Of iets wat misschien nog wel vervelender is jij bent aangekomen op je bestemming maar eenmaal daar blijkt je bagage kwijt te zijn.

Waardoor vertraging?

Vertraging is nooit leuk of je nu op vakantie gaat of dat je terug komt, je zit hier nooit op te wachten. Maar er zijn omstandigheden waardoor dit toch kan gebeuren en zelfs zonder dat iemand er iets aan kan doen. Stel het is noodweer en je vlucht vertraagd om deze reden. Ook de vliegmaatschappij kan dit niet voor zijn, maar in dit geval kan de reisverzekering uitkomst bieden. Je kunt namelijk de kosten voor de maaltijden en de overnachtingen vergoed krijgen.
Vergoeding bij vertraging
Als de vliegmaatschappij de vertraging heeft veroorzaakt dan is het een heel ander verhaal. In dit geval heb je vaak recht op een vergoeding. De factoren welke hierbij belangrijk zijn, dat zijn de duur van de vertraging en de lengte van de vlucht.
Als de vliegmaatschappij de vertraging dus zelf heeft veroorzaakt dan heb jij recht op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding heeft te maken met hoe lang de vertraging duurt en de afstand van jouw vlucht. Als je namelijk meer dan 4 uur vertraging hebt en je vliegt verder dan 3500 kilometer dan heb je ook nog recht op bijstand.

Bijstand bij vertraging

De bijstand waar je recht op heb in dit geval kan bestaan uit de volgende zaken.

  • Je hebt recht op een aantal maaltijden welke in verhouding staan tot de wachttijd
  • Je moet je kunnen opfrissen
  • Het toegewezen krijgen van een hotel of andere accommodatie
  • Het vervoer zal vergoed worden tussen de luchthaven en de accommodatie
  • Je krijgt de mogelijkheid om twee telefoon, fax of emailberichten te versturen

Bagage kwijt

Als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen en het blijkt dat je bagage kwijt is dan heb je ook weer allerlei rechten. Je kunt bepaalde artikelen aanschaffen en de kosten verhalen op de reisverzekeraar of de vliegmaatschappij. Mocht de bagage helemaal onvindbaar zijn dan kan je bij de reisverzekeraar of de vliegmaatschappij de kosten in rekening brengen. Hiervoor moet wel een PIR-formulier worden ingevuld. Je moet voordat je spullen koopt wel even nagaan wat er zal worden vergoed door de verzekeraar of vliegtuigmaatschappij. Mocht het zo zijn dat de reisverzekeraar en de vliegtuigmaatschappij de claim afwijzen dan kun je altijd nog terecht bij jouw rechtsbijstandsverzekering.