Stormschade wat krijg je vergoed van de verzekering?

Vorige week donderdag raasde er een flinke storm over Nederland die helaas ook veel schade heeft opgeleverd. In totaal gaat het om een schade van 90 miljoen euro door deze ene storm. Vooral woningen en auto’s moesten het ontgelden. Ben jij het slachtoffer geworden van deze storm? Lees dan wat er voergoed kan worden door jouw verzekering. En welke verzekering kan je aanspreken voor welke stormschade?

Stormschade aan de auto

Als je schade hebt opgelopen en je hebt een WA-verzekering dan zal de verzekering helaas niets aan jou uitkeren. Bij een WA-verzekering ben je namelijk alleen verzekerd voor schade welke jij een ander toebrengt. In het geval van schade aan jouw auto door de storm krijg je dus geen bedrag uitgekeerd. Ben je verzekerd via een WA+ Beperkte Cascoverzekering of een WA+ Volledige Cascoverzekering (allrisk) dan zal de schade aan jouw auto wel worden vergoedt. Je kunt de schade claimen zonder dat dit invloed zal hebben op jouw no-claim korting.

Stormschade aan het huis

Door de hevige storm is er ook ontzettend veel schade aan huizen ontstaan. De schade aan een huis valt onder de opstalverzekering. Als er echter spullen in huis zijn beschadigd of zijn stuk gegaan dan valt dit onder de inboedelverzekering. Bij een storm met een windkracht 7 of hoger spreken de verzekeraars van een storm. De storm van afgelopen donderdag haalde een windkracht 10 dus er was zeker sprake van een storm. Alles wat aan huis vastzit valt onder de opstalverzekering, je moet hierbij denken aan dakpanelen en de muren. Als je zonnepanelen op je dak hebt geplaatst zullen deze ook onder de opstalverzekering vallen. Bij een koophuis ben je verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Ben je huurder dan is dit niet verplicht je kunt dan bij schade contact opnemen met de verhuurder van de woning.

Schade aan de tuin

Bij schade aan de tuin zijn er twee verzekeringen welke er aangesproken kunnen worden. Namelijk de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De opstalverzekering is er voor alle spullen welke vaststaan in de tuin zoals bijvoorbeeld de schutting. Voor de spullen welke los in de tuin staan zoals de tuinmeubelen kan de inboedelverzekering worden aangesproken. Bij een storm is er sprake van overmacht, mocht er dus een boom van de buren omgewaaid zijn in jouw tuin dan kunnen de opstal- of inboedelverzekering worden aangesproken.

Eigen risico

Als je schade gaat verhalen bij de verzekeraar dan zal deze een eigen risico hanteren bij stormschade. Je zult dus een deel van de schade zelf moeten betalen, dit bedrag kan oplopen tot €450,-. Hetzelfde geldt ook voor schade aan de auto ook hierbij kan je te maken krijgen met een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is dat kun je lezen in de polis. Mocht het zo zijn dat de schade niet al te hoog is dan kun je overwegen om de schade zelf te betalen omdat het eigen risico misschien hoger is dan het bedrag van de schade.
Het is dus wel mogelijk om stormschade te verhalen bij de verzekeraar maar je moet er rekening mee houden dat je vaak te maken krijgt met een eigen risico.