De reisverzekering en dekking tijdens wintersport

Voor veel mensen breekt de wintersportvakantie weer aan. Een mooi moment om de reisverzekering even onder de loep te nemen, want dekt deze wel alles als het om jouw wintersportvakantie gaat? Als je een doorlopende reisverzekering hebt lopen dan moet je zeker als je op wintersport gaat goed de polisvoorwaarden doornemen. Want als het om de dekking gaat zijn er behoorlijke verschillen per verzekeraar. Het is in de meeste gevallen verstandig om voordat jij op wintersport gaat de wintersportdekking toe te voegen aan jouw reisverzekering.

Lawinegevaar

Enkele jaren geleden waarschuwde de Nederlandse Skivereniging al voor het steeds groter wordende lawinegevaar in de wintersportgebieden. Het off-piste skiën wordt steeds populairder en daarmee ook de kans op dodelijke ongelukken. Wat mensen die zich aan off-piste skiën vaak niet realiseren is dat de reisverzekering lang niet alle kosten zal dekken welke gemaakt worden als er iets echt mis gaat. Bij deze kosten moet je denken aan een redding, de medische behandelingen of opname in een speciale kliniek.

Doorlopende reisverzekering

Als je een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten dan bestaat de dekking meestal uit een basisdekking. Je kunt vaak wel enkele aanvullende modules toevoegen om zo extra verzekerd op reis te gaan. Vaak gaat het hier om modules die jouw bagage extra verzekeren, extra medische kosten, reisrechtsbijstand, ongevallen en een annuleringsverzekering. Er zijn overigens wel verzekeringsmaatschappijen die de wintersport in hun standaardpakket hebben opgenomen. Als je nog een reisverzekering gaat afsluiten en geregeld op wintersport gaat dan is het goed om hier op te letten.
Let op: Ook als de dekking van de wintersport meeverzekerd is in de basisverzekering van jouw doorlopende reisverzekering dan gaat het niet om off-piste skiën. Het gaat dus alleen om skiën en snowboarden binnen de gemarkeerde pistes.

Off-piste en de verzekering

Er zijn wel uitzonderingen waarin off-piste skiën wel is meeverzekerd, je zult hiervoor jouw polis goed moeten doorlezen. Vaak staat er iets in zoals: Off-piste is meeverzekerd, als het gevaar niet bewust wordt opgezocht. Wanneer een lawinewaarschuwing is uitgegaan in het gebied dan zal de verzekering weer niet de eventuele schade dekken. De aanvullende dekking voor wintersport moet dan wel meeverzekerd zijn. Of andere verzekeraars hanteren deze regel. Off-piste skiën is alleen verzekerd als je dit doet onder begeleiding van een gecertificeerde skidocent.
Ga dus niet zomaar op wintersport zonder te weten wat jouw reisverzekering dekt bij een eventueel ongeval. De kosten kunnen namelijk behoorlijk oplopen als blijkt dat je niet goed bent verzekerd. Het beste advies blijft natuurlijk om gewoon op de pistes te gaan skiën dan weet je in ieder geval zeker dat als er iets gebeurd en je bent verzekerd dat alles gedekt zal zijn.
Wij wensen je een fijne wintersportvakantie!