Verplichte verzekering voor E-bike verdwijnt

De elektrische fiets is een zeer gewild vervoermiddel en nog even en er rijden meer E-bikes dan normale fietsen op de weg. Maar hoe zit het met het verzekeren van deze dure e-bikes? Nu kan een verzekering voor jouw e-bike verplicht zijn dit is afhankelijk van de constructie van jouw fiets. Minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil deze verplichte verzekering nu gaan versoepelen. Nu is het zo dat Autonome voertuigen die sneller rijden dan 22,5 km/u verplicht verzekerd moeten worden.
Verplichte verzekering afschaffen
De minister wil duidelijkheid scheppen in het koninklijk besluit. Zodra de elektrische fiets sneller dan 22,5 km/u rijdt zonder dat je meefietst is een verzekering verplicht. Je zult dus alleen voor de autonome e-bike van 45 km/u een verplichte verzekering moeten afsluiten. Voor alle andere fietsen kan je bij een ongeval een beroep doen op de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Je bent niet verplicht om een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten maar het is wel verstandig dit te doen.

E-Bikes

Er zijn meerdere soorten elektrische fietsen, we zullen globaal even uitleggen wat de verschillen tussen deze fietsen zijn.
Pedelec Op deze fiets is een hulpmotor gemonteerd en deze geeft trapondersteuning tot 25 km p/u. Zodra jij trapt zal de hulpmotor extra kracht geven. Dit wordt gezien als een gewone fiets en hiervoor is dus geen verplichte verzekering nodig.
Speed Pedelec Dit is een snelle versie van de Pedelec. Op deze fiets is een elektrische motor gemonteerd en deze zet kracht bij tot een snelheid van 45 km p/u. Deze fiets wordt gezien als een snorfiets en hier is dus een verplichte verzekering voor nodig.
E-bike De autonome fiets. Op de e-bike is geen trapondersteuning aanwezig. Je kunt de fiets als normale fiets gebruiken door te trappen maar het is niet nodig om te trappen als je dat niet wilt. De e-bike is er in twee soorten het 25km/u model en het 45km/u model. Beide modellen vallen onder de snorfiets en dus is er een verplichte verzekering nodig.
Nu is het nog zo dat voor een hoverboard ook een verzekering moet worden afgesloten, hetzelfde geldt voor segways, monowheels en elektrische steppen. Ook hier wil de minister soepeler mee omgaan en hij stelt voor om voertuigen die sneller dan 18km/u kunnen rijden verplicht te verzekeren.