Uitvaartverzekering afkopen

Als je na verloop van tijd niet meer tevreden bent over jouw uitvaartverzekering dan bestaat er in sommige gevallen de mogelijkheid deze af te kopen. Als je besluit tot het afkopen van jouw uitvaartverzekering dan betaal je geen premie meer en zal er ook niets worden uitgekeerd als je komt te overlijden. Het bedrag wat je tegoed hebt zal door de uitvaartverzekeraar worden berekend en dit zal worden overgemaakt op jouw bankrekening.

Natura uitverzekering afkopen?

In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een natura uitvaartverzekering af te kopen. Bij een natura uitvaartverzekering worden er namelijk producten en diensten geleverd voor jouw uitvaart. Het afkopen van een natura uitvaartverzekering kan alleen als je als verzekerde permanent naar het buitenland gaat verhuizen. En daardoor de uitvaartverzekering niet voortgezet kan worden door het acceptatiebeleid van de verzekeraar.
De reden hiervoor is dat het kan zijn dat je verhuist naar een oorlogsgebied of een land waar de kans op overlijden veel groter is dan in Nederland.

Kapitaalverzekering afkopen

Doordat je bij een kapitaalverzekering een kapitaal opbouwt kun je deze altijd afkopen. Dit is het verschil met de natura uitvaartverzekering.

De nadelen van het afkopen

Is het afkopen van een uitvaartverzekering wel zo verstandig? Als je besluit de verzekering af te kopen dan zul je een bedrag terug gestort krijgen. Het bedrag wat je terug krijgt is lager dan het verzekerde bedrag en vaak ook lager dan de ingelegde premie. De verzekeraar zal namelijk de kosten welke er gemaakt zijn nog van het bedrag afhalen. Het bedrag van de afkoopwaarde is eigenlijk altijd te laag om een uitvaart mee te kunnen bekostigen. Als je jouw uitvaartverzekering hebt afgekocht dan zul je een nieuwe uitvaartverzekering moeten afsluiten of zelf geld opzij moeten zetten.
Tip: Denk altijd goed na voordat je jouw uitvaartverzekering gaat afkopen, je verliest er namelijk behoorlijk wat geld mee. Je kunt jouw uitvaartverzekering beter premievrij maken. Bij het premievrij maken betaal je geen premie meer en blijft het opgebouwde kapitaal staan, er wordt alleen niets meer aan toegevoegd.

Hoe hoog is de afkoopwaarde?

Bij het afkopen van een uitvaartverzekering moet je er rekening mee houden dat het gaat om de actuele waarde. Deze actuele waarde is de betaalde premie plus het eventuele rendement, daar worden nog wel de kosten die de verzekeraar heeft gemaakt van afgehaald. Deze kosten kunnen best oplopen aangezien deze worden berekend over de gehele looptijd van de verzekering. En niet alleen over de periode tot het afkopen. Mocht je een premieachterstand hebben opgelopen dan zal dit logischerwijs ook meteen berekend worden. Bovendien zul je begrijpen dat een uitvaartverzekering van €8000,- welke al 5 jaar loopt meer oplevert dan een uitvaartverzekering van €5000,- welke 2 jaar loopt.
Uitvaartverzekering afsluiten
Als je besluit om de verzekering af te kopen sluit dan wel een nieuwe uitvaartverzekering af. Of zet het bedrag voor jouw uitvaart op een aparte rekening, op deze manier voorkom je dat jouw nabestaanden met de kosten van jouw uitvaart achter zullen blijven. Normaal gesproken sluit je een uitvaartverzekering eenmaal in je leven af, het vergelijken van de uitvaartverzekeringen is dan ook erg verstandig. De keuze is groot en de uitvaartverzekeraars hebben allen jarenlang ervaring in het vak.
[table “4” not found /]