Auto uitlenen, ben je wel verzekerd?

Als je een auto voor de deur hebt staan dan zal het vast weleens voorkomen dat je deze uitleent aan een vriend of familielid. Op zich is dit geen probleem je helpt er tenslotte iemand mee en de auto stond anders toch maar voor de deur. Maar wat als je jouw auto uitleent en de bestuurder maakt schade, ben je dan wel verzekerd?

Autoverzekering

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje het kan gebeuren tijdens een rit naar de supermarkt of op een lange rit naar het buitenland, het komt altijd onverwachts. Nu ben jij verzekerd maar als er iemand anders met jouw auto schade maakt hoe zit het dan met de verzekering?
Op kenteken
Een autoverzekering sluit je altijd af op het kenteken van de auto. Wie er dus in de auto rijdt maakt niets uit als er schade gereden wordt. De schade zal dus gewoon gedekt zijn. Diegene die jouw auto leent moet natuurlijk wel in het bezit zijn van een geldig rijbewijs en toestemming hebben om jouw auto te lenen.

Schade door een ander

Als je jouw auto hebt uitgeleend en diegene rijdt schade dan zal de verzekeraar kijken naar de dekking van jouw autoverzekering. Als je een WA-verzekering hebt afgesloten dan ben je verzekerd voor schade veroorzaakt bij anderen. Mocht het zo zijn dat diegene die in jouw auto rijdt tegen een paal aanrijdt en je hebt schade dan zal in dit geval de schade dus niet gedekt worden door de verzekeraar. Als je WA + beperkt casco of allrisk bent verzekerd dan vergoedt de verzekeraar de schade wel.

Schade claimen?

Wie er ook schade maakt met jouw auto je zult een percentage no-claim korting gaan inleveren. Jouw opgebouwde schadevrije jaren zullen dus gekort worden. Je krijgt hierdoor minder korting op jouw premie. Als er dus een kleine schade gereden is dan is het vaak verstandiger en voordeliger om de schade zelf te betalen. Je zakt dan niet op de bonus-malus ladder en behoudt jouw korting op de premie.

Vooraf afspraken maken

Als er schade ontstaat doordat je jouw auto uitleent is dat natuurlijk erg vervelend. En jij als eigenaar van de auto draait op voor de gemaakte kosten. Iets wat minstens zo vervelend is, dat is een discussie over wie de reparatie aan jouw auto gaat betalen. Het is dus verstandig om voordat jij jouw auto uitleent afspraken te maken met de persoon welke de auto leent. Zo kom je achteraf nooit voor vervelende verassingen te staan en kun je met een gerust hart jouw auto uitlenen.

Auto uitlenen aan zoon of dochter

Als je zoon of dochter jouw auto leent dan is dit geen probleem voor jouw autoverzekering. Alleen als jouw kind vaker in jouw auto rijdt dan jijzelf zul je dit moeten aangeven bij de verzekeraar. Automobilisten tot een leeftijd van 24 jaar vormen namelijk een risicogroep en hierdoor kan het zo zijn dat je een premiestijging tegemoet kunt zien.
Als je zoon of dochter welke jonger is dan 24 jaar schade rijdt dan geldt er een eigen risico.

Goede autoverzekering afsluiten

Het is belangrijk om een goede autoverzekering af te sluiten met een zo breed mogelijke dekking. Als je goed verzekerd wilt zijn dan is het raadzaam om een WA + beperkt casco of allriskverzekering af te sluiten. Het is wel zo dat als je in een oudere auto rijdt je niet persé een allriskverzekering hoeft af te sluiten.