Moet ik mijn fiets verzekeren?

Als je een nieuwe fiets hebt gekocht dan vraag je jezelf misschien af moet ik mijn fiets verzekeren of niet. De fietsen van tegenwoordig zijn behoorlijk prijzig en de kans dat deze gestolen wordt is behoorlijk groot en zeker in de grote steden. De premie die je betaald om jouw fiets te verzekeren is dan ook relatief hoog. Maar als je fiets gestolen wordt dan ben je natuurlijk een heel stuk duurder uit. Als je besluit om een fietsverzekering af te sluiten dan ga je natuurlijk eerst de verzekeringen vergelijken. Je zult zien dat er een behoorlijk verschil zit in de hoogte van de premies.

E-bike verzekering

Er worden straks meer e-bikes dan normale fietsen verkocht, ondanks dat de e-bike een stuk duurder is in aanschaf. Je zult begrijpen dat het verzekeren van een e-bike ook duurder is dan het verzekeren van een normale fiets. De verzekeraars hebben ingespeeld op het feit dat de e-bike ontzettend populair is en hebben daarom de e-bike verzekering gelanceerd. Deze verzekering is helemaal gericht op het verzekeren van deze elektrische fietsen. Door deze verzekering af te sluiten betaal je een vrij lage premie en de voorwaarden zijn aangepast voor dit soort fietsen.
Enkele verzekeraar hebben deze verzekering uitgebreid met een abonnement. Hierbij wordt een leenfiets, een winterbeurt met haal- en brengservice en hulpverlening bij pech aangeboden.

Soorten fietsverzekeringen

Als je jouw fiets gaat verzekeren dan krijg je te maken met vier verschillende soorten fietsverzekeringen.
1. Je hebt de normale fietsverzekering waarbij je alleen krijgt uitgekeerd als jouw fiets is gestolen. Bij enkele verzekeraars krijg je de uitkering in natura (een nieuwe fiets). Bij andere verzekeraars zul je een geldbedrag ontvangen.
2. Je kunt een aflopende fietsverzekering afsluiten. Je betaald bij deze verzekering in één keer de premie voor bijvoorbeeld 3 of 5 jaar.
3. De doorlopende fietsverzekering. Hierbij betaal je een maandelijkse premie. Deze verzekering is wel duurder dan de aflopende fietsverzekering.
4. De meest uitgebreide verzekering is de volledig casco verzekering. Hierbij krijg je naast een vergoeding bij diefstal ook een vergoeding bij schade door vallen, brand of aanrijdingen. In de meeste gevallen heb je hier wel een eigen risico van €25,-.
ART-goedgekeurd slot
Als je een e-bike of andere fietsverzekering gaat afsluiten dan moet je er wel rekening mee houden dat je in het bezit bent van een ART-goedgekeurd slot. Mocht je fiets gestolen worden dan moet je de twee sleutels kunnen overleggen waarvan er één met gebruikssporen. Bovendien moet je het merk en de sleutelnummers doorgeven aan de verzekeraar.
Als je een fietsverzekering afsluit dan kun je ook meteen de accessoires meeverzekeren. Uiteraard heeft het meeverzekeren van de accessoires wel invloed op de hoogte van de premie.

Fietsverzekeringen vergelijken

Welke fietsverzekering je ook afsluit, je doet er goed aan om vooraf even de verzekeringen te vergelijken. Er is namelijk een groot verschil tussen de premies welke de verzekeraars berekenen. Je kunt op deze manier dus veel geld besparen.