Inbraak en de inboedelverzekering

Als je thuis komt en er blijkt te zijn ingebroken dan zit de schrik er goed in. Buiten dat er spullen zijn ontvreemd tref je vaak een enorme bende aan in jouw huis. Bovendien zijn er onbekende in jouw huis geweest wat een enorm vervelend gevoel geeft. Als je een beetje van de schrik bent bekomen is het zaak om meteen actie te ondernemen. Het eerste wat je moet doen is de politie bellen en daarna doe je aangifte op het politiebureau. Zonder een bewijs van aangifte zal de verzekeraar niets uitkeren. Als er bankpassen, een creditcard of een simkaart zijn ontvreemd dan moet je deze meteen blokkeren, zodat je de schade kunt beperken.

Inbraakschade claimen bij de verzekeraar

Als je inbraakschade hebt dan zul je deze moeten claimen bij je verzekeraar. De meeste spullen in huis zijn verzekerd tegen inbraak doormiddel van de inboedelverzekering. De opstalverzekering zal de schade aan de sloten, de deuren en de ramen vergoeden. De verzekeraar zal overigens alleen uitkeren als er iemand onrechtmatig jouw woning is binnen gekomen. Als je de deur open heb laten staan en er komt iemand je huis binnen dan ben je niet verzekerd voor de spullen welke zijn ontvreemd.

Voorwaarden

Het aantal inbraken in woningen is de laatste jaren explosief gestegen en hierdoor hebben de verzekeraars ook bepaalde voorwaarden opgesteld. Zo hebben veel verzekeraars de uitkering voor gestolen sieraden op een maximum bedrag gezet van €2500,-. Voor gestolen spullen uit de auto geldt een maximum van €250,-. De hoogte van deze maximum bedragen verschillen per verzekeraar en plaats waar je woont.

Wat vergoedt de verzekeraar bij inbraak?

Wat er vergoedt wordt bij een inbraak dat verschilt per verzekeraar. Je zult hiervoor dus goed de polisvoorwaarden moeten doornemen. De prijs welke je voor de spullen hebt betaald zul je in de meeste gevallen niet terug krijgen. Tenzij je deze niet zo lang geleden hebt aangeschaft. Je krijgt de dagwaarde van je spullen vergoedt. Hoe ouder de spullen zijn welke zijn gestolen hoe minder je krijgt uitgekeerd.
Tip: Bij veel verzekeraars krijg je een korting op je inboedelverzekering als je kunt aantonen dat je je huis extra hebt beschermd. Dit kan doormiddel van het BORG-certificaat of het Politiekeurmerk Veilig Wonen.