Vanaf wanneer mijn auto verzekeren?

Als je een andere of nieuwe auto hebt gekocht dan komt deze op jouw naam te staan. Vanaf dat moment ben jij verantwoordelijk voor deze auto, je bent dan ook verplicht een autoverzekering af te sluiten. Dit moet tenminste een WA-verzekering zijn. Met deze verzekering wordt de schade welke jij eventueel veroorzaakt aan een ander gedekt door de verzekeraar. Vanaf het moment dat de auto dus op jouw naam staat, ben je verplicht de auto te verzekeren.

Auto direct verzekeren

Zodra je de sleutels van je nieuwe auto in handen krijgt moet je de auto al verzekerd hebben. Regel dit dus op tijd en doe dit niet pas als je naar huis gereden bent met de auto. Als je auto niet is verzekert dan riskeer je een flinke boete. Het RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) kan zo zien wanneer de auto op jouw naam is komen te staan en wanneer je deze hebt verzekert. Is de auto niet verzekert dan krijg je een boete van €380,-. Het RDW controleert minimaal één keer per jaar of ieder geregistreerd voertuig is verzekert.
Als je geen autoverzekering hebt afgesloten en je maakt schade dan lopen de kosten vaak in de duizenden euro’s. Dus je begrijpt dat je altijd direct een autoverzekering moet afsluiten zodra je de weg op gaat.
De wegenbelasting zal automatisch geregeld worden.

Auto schorsen

Als je jouw auto langere tijd niet gebruikt dan kun je deze laten schorsen. Je betaald dan geen wegenbelasting meer en je hoeft de auto ook niet te verzekeren. Als je bijvoorbeeld voor enkele jaren naar het buitenland gaat en de auto blijft in Nederland dan kan je deze laten schorsen. Voor het schorsen van jouw auto wordt ook een geldbedrag in rekening gebracht. Hoe hoog dat bedrag is dat hangt af van de auto. Als je enkele maanden geen gebruik maakt van de auto dan loont het niet om de auto te schorsen. Het is dan goedkoper om gewoon de autoverzekering en de wegenbelasting te betalen.