Welke verzekeringen zijn verplicht?

Als je je gaat verdiepen in de verschillende verzekeringen dan merk je al snel dat er veel verzekeringen zijn welke je kunt afsluiten. Sommige daarvan zijn verplicht vanuit de overheid en voor andere verzekeringen geldt dat het wel verstandig is om deze af te sluiten. Wij leggen in dit artikel uit welke verzekeringen je verplicht moet afsluiten.

Zorgverzekering

Als je eenmaal 18 jaar bent geworden dan ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt daarbij ook nog een aanvullende verzekering afsluiten maar dit is niet verplicht. De verzekeraar is verplicht jouw als klant te accepteren voor de basisverzekering. Het aantal zorgverzekeraars is groot dus dit betekent dat het aan te raden is vooraf goed de zorgverzekeringen te vergelijken. Je kunt hier veel geld mee besparen.

Autoverzekering (WA-verzekering)

Als je in het bezit bent van een auto dan ben je verplicht een Autoverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Met de WA-verzekering ben je verzekerd voor schade welke jij een ander toebrengt. Als je beter verzekerd wilt zijn dan kun je ook nog kiezen voor de WA-casco verzekering. Maar deze verzekering is niet verplicht. Dit is aan te raden als je auto tussen de 6 en 10 jaar oud is. De verzekering vergoedt ook de schade als gevolg van brand, storm, hagel, diefstal, ruitbreuk en een botsing met dieren. Als je volledig verzekerd wilt zijn dan is er ook nog de all-risk verzekering. Dit doe je tot jouw auto 5 jaar is, bij een all-risk verzekering zal niet alleen de schade worden vergoedt welke jij een ander toebrengt maar ook de schade die aan jouw auto is toegebracht door een ander.

Opstalverzekering

De opstalverzekering is ook een verplichte verzekering als je een koophuis hebt. Wettelijk gezien is de opstalverzekering niet verplicht maar het is wel een eis van de hypotheekverstrekkers. De opstalverzekering is er om schade aan jouw huis te vergoeden. Hierbij kan je denken aan waterschade, stormschade en brandschade.

Motorverzekering of brommerverzekering

Als je een motor of een brommer op jouw naam hebt staan dan ben je verplicht deze te verzekeren via een WA-verzekering. Dit is dus hetzelfde als bij de autoverzekering.

Handig om af te sluiten

Buiten de verplichte verzekeringen zijn er in Nederland ook nog veel verzekeringen die wel zo verstandig zijn om af te sluiten. Neem de reisverzekering deze is niet verplicht maar zonder reisverzekering op vakantie is niet verstandig. De reisverzekering is er om onverwachtse kosten op jouw vakantie te dekken.
Annuleringsverzekering
Als jij jouw vakantie moet annuleren dan is het wel zo fijn als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Als je aan de gestelde voorwaarden voldoet zal je jouw betaalde geld terug gestort krijgen.
Uitvaartverzekering
De uitvaartverzekering is niet verplicht maar je wilt niet dat jouw nabestaanden met de kosten van jouw uitvaart achterblijven. Aangezien de kosten voor een uitvaart al snel richting de €8000,- lopen is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten.
Rechtsbijstandverzekering
Om conflicten op te lossen waar je juridische hulp bij nodig heb is er de rechtsbijstandverzekering. Ook deze verzekering is niet verplicht maar wel handig om af te sluiten.
Inboedelverzekering
De inboedelverzekering is niet verplicht maar je kunt deze beter wel afsluiten. De inboedelverzekering dekt de schade bij inbraak in de woning of als er brand of waterschade is ontstaan. De inboedel van een doorsnee gezin loopt al snel in de tienduizenden euro’s dus het is geen overbodige luxe om deze te verzekeren.

Verzekeringen vergelijken en besparen

Welke verzekering je ook afsluit je hebt altijd de keuze uit meerdere verzekeraars. Het is dus verstandig om de verzekeringen met elkaar te vergelijken. Door te vergelijken zal je merken dat er veel geld valt te besparen op jouw verzekering. Neem ook de polisvoorwaarden goed door want er is niets vervelender dan er later achter te komen dat de afgesloten verzekering niet aan jouw wensen voldoet.