Heb jij een rechtsbijstandverzekering nodig?

De kans is groot dat je pas aan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering denkt als je er één nodig hebt. En dan is het dus te laat! Het kan gebeuren dat je in een conflict verzeild raakt en je juridische hulp wilt inschakelen. Maar als je dan een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten kan dit niet meer voor dit conflict. Je hebt namelijk te maken met een wachttijd.

Kosten juridische ondersteuning

Als je een rechtsbijstandverzekering afsluit dan verzeker je jezelf tegen de kosten voor juridische hulp. De kosten voor een advocaat of jurist kunnen hoog oplopen en het is fijn als je tegen deze kosten verzekert bent. De premie voor de rechtsbijstandverzekering haal je er dan ook makkelijk uit als je juridische hulp nodig hebt.

Wanneer een rechtsbijstandverzekering nodig

Wanneer heb je een rechtsbijstandverzekering nodig? Dat weet je in principe nooit, je gaat er niet van uit dat je ooit in een conflict terecht komt met bijvoorbeeld je werkgever. Maar mocht het ooit zover komen dan is het fijn dat je je over de kosten van de juridische hulp geen zorgen hoeft te maken. Het kan dus ook gebeuren dat je ieder jaar premie betaald en nooit gebruikt zult maken van de rechtsbijstandverzekering.
Als je veel op de weg zit, een baan hebt of een woning bezit dan heb je kans ooit in een conflict verzeild te raken. Ook heeft jouw vermogen hiermee te maken, als je genoeg geld op de bank heb dan kun je waarschijnlijk de juridische kosten zelf betalen en is het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering niet meteen nodig.
Levensstijl
Voor een groot deel ligt het ook aan jouw levensstijl of je de rechtsbijstandverzekering zult gebruiken. Ben je iemand die veel onderneemt dan kom je ook met veel organisaties in aanraking. Het kan dus wel eens gebeuren als je vaak op vakantie gaat dat je tegen een conflict met de reisorganisatie aanloopt, ook dan kan je de rechtsbijstandverzekering aanspreken.
Voordeel rechtsbijstandverzekering
Een groot voordeel van een rechtsbijstandverzekering is dat je ook voor kleinere geschillen de rechtsbijstandverzekering kunt inschakelen.

Pro deo advocaat

Veel mensen sluiten geen rechtsbijstandverzekering af omdat ze recht hebben op pro deo rechtshulp.
Als je inkomen niet al te hoog is dan kan je gebruik maken van een pro deo advocaat. Je zult wel even moeten bekijken of jij daar voor in aanmerking komt als je hier gebruik van wenst te maken. Je krijgt dan pro deo rechtsbijstand en je wordt bijgestaan door goede advocaten. Bijna alle rechtsgebieden vallen hieronder van familierecht, echtscheiding, alimentatie, omgangsregeling enz.
Nadeel pro deo
Het nadeel van deze pro deo juridische hulp is dat je wel een eigen bijdrage dient te betalen welke kan oplopen tot €700,-. Ook de bijkomende kosten moet je zelf betalen, je moet hierbij denken aan de kosten voor getuigen, deskundigen, griffierecht e.d. Verlies je de zaak, dan loop je kans dat je ook de kosten voor de tegenpartij dient te betalen. In het slechtste scenario ben je duizenden euro’s kwijt.
Aanvullende verzekering
Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering zijn alle kosten gedekt tot een bepaald maximum. Maak je gebruik van pro deo rechtshulp dan is dit alleen geldig voor conflicten binnen Nederland. Voor een zaak in het buitenland is de dekking minimaal. Verder is de pro deo rechtshulp prima, eigenlijk is het jammer dat er nog geen aanvullende verzekering op de markt is waar mensen die recht hebben op pro deo zich voor dat extra stukje kunnen verzekeren. Nu moeten deze mensen voor bepaalde zaken alsnog een rechtsbijstandverzekering afsluiten en dat overlapt voor een groot gedeelte het pro deo gedeelte.
[table “5” not found /]