Wat is een annuleringsverzekering?

Wat is een annuleringsverzekering? Via deze verzekering kan je een schadevergoeding krijgen als er onverwachts iets gebeurd waardoor je jouw vakantie moet annuleren. Deze verzekering is niet verplicht maar het kan je wel een hoop narigheid besparen als je deze verzekering wel afsluit. Als je namelijk geen annuleringsverzekering hebt afgesloten en er gebeurd iets dan ben je de totale reissom kwijt.

Dekking van de annuleringsverzekering

Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten dan krijg je een vergoeding indien je de vakantie moet annuleren. De onverwachtse omstandigheid moet wel optreden tijdens de verzekeringsduur. Ook als je al op vakantie bent en je moet terug naar Nederland zal de niet gebruikte reissom worden vergoedt door de verzekeraar. Een al geboekte excursie zal in de meeste gevallen worden vergoedt. De verzekering dekt de schade als je aan onderstaande voorwaarden voldoet. In jouw polisvoorwaarden staat uitgebreid beschreven bij welke omstandigheid de verzekering je geannuleerde vakantie zal dekken.
1. overlijden of ernstige ziekte van jezelf, reispartner of een naast familielid.
2. medische noodzakelijke ingreep die ondergaan moet worden door jou, je partner of je kind.
3. zwangerschap of complicaties bij een zwangerschap.
4. echtscheiding of beëindiging van een duurzame relatie.
5. onverwachts ter beschikking krijgen van een huurwoning.
6. ernstige schade aan jouw huis of bedrijf.
7. onvrijwillige werkeloosheid na een vast dienstverband.
8. aangaan van een nieuw dienstverband na werkeloosheid.
9. afwijzing van een noodzakelijk visum.
10. zorgplicht voor een familielid in 1e graad.
11. verlies of diefstal van voor de reis noodzakelijke reisdocumenten van verzekerde op de dag van vertrek.
12. diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan, binnen 30 dagen voor vertrek.

Wat wordt er niet gedekt met een annuleringsverzekering

1. faillissement van de touroperator, deze kosten worden in sommige gevallen vergoed door het SGR.
2. een faillissement van de vliegtuigmaatschappij.
3. het missen van je vlucht door oponthoud, zoals pech of files.
4. als je liever niet op vakantie gaat.
5. veranderde reisomstandigheden: bijvoorbeeld slecht weer ter plekke of toename criminaliteit.
6. overmachtsituaties zoals natuurrampen waardoor de reis geen doorgang kan vinden.

Is een annuleringsverzekering nodig?

Het afsluiten van een annuleringsverzekering is aan te raden, er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je jouw vakantie moet annuleren. Zonder annuleringsverzekering zou je de kosten welke de reisorganisatie gemaakt heeft moeten betalen. Met de annuleringsverzekering worden deze kosten vergoedt.
Tip: Bij veel annuleringsverzekeringen is de dekking aan een maximumbedrag gebonden. Lees dus goed de polisvoorwaarden door. Als het maximumbedrag lager is dan de totale reissom dan zal je bij het annuleren van de reis niet het gehele bedrag terug krijgen.

De kosten van een annuleringsverzekering

Bij het afsluiten van een annuleringsverzekering betaal je altijd een percentage van de reissom. Je moet er rekening mee houden dat je ongeveer 5% over de gehele reissom aan de annuleringsverzekering kwijt bent. Het verschilt per verzekeraar en daarom is het ook goed om vooraf even de annuleringsverzekeringen te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de premie maar lees ook de voorwaarden goed door.

Annuleringsverzekering bij reisverzekering

Je kunt de annuleringsverzekering los afsluiten maar je kunt deze ook als onderdeel van een reisverzekering afsluiten. Je vult dan de reisverzekering aan met een annuleringsverzekering. Als je dus al een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten dan zal je de polisvoorwaarden moeten doorlezen om te voorkomen dat je je dubbel gaat verzekeren of omdat een aanvullende annuleringsverzekering goedkoper kan zijn.