Inboedelverzekering wat moet je weten

Door een inboedelverzekering af te sluiten kan je mogelijke schade aan de inboedel van je huis of tuin afdekken. Deze schade kan onder andere worden veroorzaakt door vandalisme, brand, inbraak of water. Je bent echter niet standaard bij elke inboedelverzekering verzekerd voor alle vormen van schade. Het is dus verstandig om uit te zoeken voor welke schade je verzekerd wilt zijn, voor je een inboedelverzekering kiest. Soms kan het ook nodig zijn om een aanvullende verzekering te hebben voor een meer volledige dekking van eventuele schade, dit kan per verzekeringsmaatschappij en polis verschillen. Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar kan zeker verstandig zijn.

Voor welke waarde sluit je een inboedelverzekering af?

Het is lastig om exact te bepalen wat alle inboedel, ofwel alles wat te verhuizen is, waard is. Om ongeveer een inschatting te maken, kan je de waarde van de meest waardevolle spullen bij elkaar optellen. Houd er rekening mee dat alles wat vast zit aan de woning en niet te verhuizen is, valt onder opstal, hiervoor moet je een aparte opstalverzekering afsluiten.
Het is beter om een iets te hoge waarde van je inboedel op te geven aan de inboedelverzekering, dan een te lage waarde. In het geval van een schadeclaim, wordt door de verzekeraar de waarde van de inboedel geschat. Als je een te lage waarde hebt opgegeven, krijg je maximaal dit bedrag vergoed. Indien je een te hoge waarde hebt opgegeven, krijg je de werkelijke waarde vergoed van de verzekeraar.

Waardestijging van de inboedel

Op langere termijn is het waarschijnlijk dat de waarde van de inboedel hoger wordt. Enerzijds zal je in de loop van de tijd steeds nieuwe spullen aanschaffen, waardoor er simpelweg meer inboedel is. Anderzijds zorgt inflatie er voor dat sommige spullen een hogere waarde toegekend krijgen. Daarom is het van groot belang dat je met enige regelmatig checkt in hoeverre de waarde die je hebt opgegeven bij je inboedelverzekering nog klopt. Je kan er ook bij veel maatschappijen voor kiezen om jaarlijks de verzekerde waarde met een paar procent te verhogen, dit kost jezelf natuurlijk het minste moeite, maar is ook minder secuur dan wanneer je zelf de waarde van je inboedel inschat.

Verschillende soorten inboedelverzekeringen

Er zijn twee verschillende soorten inboedelverzekeringen, namelijk de extra uitgebreide inboedelverzekering en de allrisk inboedelverzekering. De extra uitgebreide inboedelverzekering dekt enkel de beschreven voorvallen in de polisvoorwaarden. De allrisk inboedelverzekering dekt eigenlijk alle gevallen van schade, tenzij expliciet wordt vermeld dat het niet is gedekt. Kijk goed naar de voorwaarden en eventuele uitsluitingen, met name als je een huis hebt met bijzondere elementen zoals glas-in-lood of gebogen glas.

Dekking van een extra uitgebreide inboedelverzekering

Met een extra uitgebreide inboedelverzekering zijn in de meeste gevallen de gevolgen van de volgende soorten schade verzekerd:

 • Waterschade (bijvoorbeeld door bluswater na een brand)
 • Brandschade
 • Ontploffing
 • Schade door blikseminslag
 • Inbraak
 • Gewelddadige beroving
 • Schroeien en smelten
 • Stormschade van minimaal windkracht 7

Schade aan je inboedel als gevolg van achterstallig onderhoud wordt bijvoorbeeld niet gedekt bij deze verzekering. Voor de dekking bij schade door een inbraak is het belangrijk om te weten dat als je bijvoorbeeld in een studentenhuis woont of een andere gebouw waartoe meerdere mensen toegang hebben, je alleen verzekerd bent in het geval van binnenbraak. Dit houdt in dat een deur of raam van de verzekerde ruimte opengebroken is.

Buitenshuis dekking bij je inboedelverzekering

Steeds vaker zijn we onderweg met waardevolle spullen, zoals een telefoon, tablet, laptop of camera. Dan loont het om de mogelijkheden voor buitenshuis dekking van de inboedelverzekering te bekijken. In veel gevallen kan hier een extra polis voor worden afgesloten. Als je op reis gaat sluit je meestal een reisverzekering af om kosten voor verlies of schade aan waardevolle apparatuur te dekken. Maar als je gewoon in Nederland bent, sluit je geen reisverzekering af. Daarbij is het bij een reisverzekering vaak zo dat enkel de dagwaarde van het product wordt vergoed.
Een goede buitenshuis dekking is van grote waarde als je veel onderweg bent met dure producten. Veel verzekeringen voor spullen buitenshuis hebben werelddekking, maar bij sommige eindigt de dekking bij de Nederlandse grens. Let hier goed op bij het afsluiten van een verzekering.

Tips voor buitenshuis dekking

Om te zorgen dat je de juiste buitenshuis verzekering afsluit voor je waardevolle spullen, kan je deze checklist gebruiken om voor een goede verzekering te kiezen.

 • Wordt enkel diefstal gedekt, of ook verlies van spullen?
 • Heb je werelddekking of niet?
 • Zijn bepaalde producten uitgesloten van de verzekering, zoals telefoon of laptops?
 • Krijg je bij schade de nieuwwaarde of dagwaarde vergoed?
 • Wat is het eigen risico?
 • Wat is je maandelijkse of jaarlijkse premie en wat krijg je hiervoor terug?
 • Wat is het maximumbedrag dat wordt vergoed bij schade?
 • Beantwoord deze vragen voor jezelf en ga op zoek naar de verzekering die voldoet aan jouw wensen, om zeker te weten dat je spullen ook buitenshuis goed verzekerd zijn.

  Voorwaarden bij schade door diefstal

  Niet altijd krijg je bij diefstal de schade vergoed. Als er wordt vastgesteld dat je nalatig bent geweest, heb je niets aan je verzekering. Voorbeelden hiervan zijn als je je laptop in het zicht in je auto laat liggen, of je telefoon even ergens neerlegt en wegloopt. Ook als je stilstaat bij een stoplicht en er wordt iets van de passagiersstoel gestolen, heb je vaak pech. Check dus goed de voorwaarden van de verzekering die je afsluit en zorg dat je je spullen altijd uit het zicht in een afgesloten auto of ruimte bewaard.

  Inboedelverzekering in het kort

  Bij het afsluiten van een inboedelverzekering zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de waarde van de verzekerde spullen niet te laag in te schatten, hiermee voorkom je dat je minder krijgt uitgekeerd dan je spullen waard zijn. Daarnaast is het van belang om onderscheid te maken tussen inboedel en opstal bij het afsluiten van een verzekering. Een extra opstalverzekering kan waardevol zijn. Evenals buitenshuis dekking zorg je hiermee voor een meer volledige verzekering voor schade als gevolg van onder andere diefstal en brand.

  [table “6” not found /]