Hondenverzekering afsluiten

Als je een hond bezit dan wil je natuurlijk de beste zorg voor jouw trouwe viervoeter. Je doet er dan ook goed aan om een hondenverzekering af te sluiten. Zoals je weet kost een hond nu eenmaal geld en boven op de dagelijkse kosten moet je ook rekening houden met de zorgkosten voor jouw hond. Er kan altijd iets gebeuren met jouw hond en ook voor de periodieke injecties ben je veel geld kwijt. Om niet voor financiële verassingen te komen staan is het verstandig om de hondenverzekering af te sluiten.

Wat is een hondenverzekering?

De hondenverzekering zorgt ervoor dat je tegen de ziektekosten van jouw hond bent verzekert. Je komt zo nooit voor onverwachtse kosten te staan bij een bezoek aan de dierenarts. Je kunt de hondenverzekering vergelijken met onze zorgverzekering. Het grote verschil is dat wij verplicht zijn om een zorgverzekering af te sluiten en voor je hond is dit niet verplicht. Bij het afsluiten van een hondenverzekering krijg je ook te maken met een basisverzekering en je kunt je daar bovenop nog verzekeren met de aanvullende verzekeringen.

Premie hondenverzekering

De premies verschillen nogal en dit heeft alles te maken met jouw hond. De factoren welke meespelen zijn de leeftijd, het ras en het gewicht van de hond. Bij het afsluiten van de hondenverzekering zal er gekeken worden naar de leeftijd. Een jonge hond is goedkoper om te verzekeren dan een oudere hond. Dit heeft alles te maken met het risico welke de verzekeraar loopt. Zij gaan er vanuit dat een oudere hond vaker een bezoek aan de dierenarts zal brengen en daar betaal jij een hogere premie voor. Bovendien zijn de premies tussen de verzekeraars ook nog verschillend. Zoals met iedere verzekering is het met de hondenverzekering ook verstandig om de verzekeringen te vergelijken.

Wat dekt de hondenverzekering?

Je kunt de hondenverzekering zo uitgebreid maken als jezelf wilt. Als je alle ziektekosten voor jouw hond verzekert wilt hebben dan doe je dat door enkele aanvullende verzekeringen toe te voegen. Hoe uitgebreider je de hond verzekert des te hoger zal de premie zijn. Je kunt jouw hond verzekeren tegen de onderstaande ziektekosten:

 • Een aandoening aan de heupen en/of ellebogen van jouw hond
 • Opname en verblijf in een kliniek
 • Castratie of Sterilisatie
 • Een consult bij de dierenarts voor jouw hond
 • Geneesmiddelen/medicijnen voor de hond
 • Euthanasie
 • Crematie
 • Operaties
 • Röntgenonderzoek bij de hond
 • Vaccinatie
 • MRI of een CTI-scan
 • Bloedonderzoek
 • Medische kosten gemaakt in het buitenland

Waarom de hondenverzekering afsluiten?

Een reden om een hondenverzekering af te sluiten is dat de kosten van bijvoorbeeld een consult of operatie bij jouw hond al snel zullen oplopen. Bij een operatie van een hond kan je al snel een rekening van €1500,- tegemoet zien. Niet iedereen heeft even dit bedrag op de rekening staan. Je wilt je hond toch laten opereren als dat nodig blijkt te zijn en daarom is het verstandig om je te verzekeren tegen deze kosten. De kosten in Nederland zijn hoog maar als je met je hond op vakantie gaat naar het buitenland dan is de kans groot dat je daar nog een hogere rekening zult ontvangen bij bezoek aan de dierenarts.

Factoren premie hondenverzekering

De factoren welke een rol spelen bij de premie opbouw zijn de volgende:

 • Het geslacht van jouw hond
 • Het gewicht
 • De leeftijd van de hond
 • Het ras van de hond
 • Het eigen risico van de verzekering
 • Geslacht

  De premie voor een reu of een teef verschilt per verzekeraar. Aangenomen wordt dat een teef sneller ziek zal worden en dus hogere ziektekosten zal maken dan een reu. De reden is dat een teef zwanger kan worden en dit brengt hogere ziektekosten met zich mee. De premie voor een teef is dus hoger dan de premie voor een reu.

  Het gewicht van de hond

  Het gewicht van jouw hond bepaald de premie welke jij betaald. Een lichtere hond is goedkoper te verzekeren dan een zwaardere hond. Ook het gewicht bij hetzelfde ras speelt hierbij een rol. De premie voor een lichte Golden Retriever is bijvoorbeeld lager dan voor een zware Golden Retriever.

  Het ras van de hond

  Een andere factor als het gaat om de premie is het ras van de hond. Het ene ras vertoont meer mankementen dan het andere ras. De verzekeraar zal dan ook kijken of het hondenras wat jij wilt verzekeren in een risicogroep valt. Bepaalde rassen zijn helemaal door gefokt, de premie voor een dergelijk ras is daarom een stuk hoger. Een rashond is toch al gevoeliger voor bepaalde aandoeningen als je het vergelijkt met een bastaard.

  Het eigen risico

  Net als met de zorgverzekering voor mensen heeft ook de hondenverzekering een eigen risico. Hierbij geldt ook dat als je een hoog eigen risico hebt je minder premie zult betalen. Bij een eigen risico van €15,- zal je beduidend meer premie betalen dan bij een eigen risico van €1000,-. Het beste kun je de middenweg bewandelen dan kom je niet snel voor verassingen te staan als je met de hond naar de dierenarts toe gaat.

  Vergelijken hondenverzekering

  Bij het afsluiten van de hondenverzekering is het vergelijken van essentieel belang. Let hierbij niet alleen op de premie welke je maandelijks moet betalen maar lees ook de polisvoorwaarden goed door. Een dure verzekering betekent niet altijd dat deze altijd alles zal dekken.