Onbezorgd op reis met een reisverzekering

Of je nou kort of lang op reis of vakantie gaat, het is altijd verstandig om een goed passende reisverzekering af te sluiten. Voor korte trips is het over het algemeen goedkoper om te kiezen voor een kortlopende reisverzekering. Als je meer dan drie weken per jaar op reis bent, loont het zich om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hiermee bespaar je niet alleen kosten, maar kan je ook onbezorgd iedere keer opnieuw aan je reis beginnen. Vaak kan je bij een reisverzekering kiezen voor verschillende modules, zodat je de verzekering op maat kan afsluiten, aangepast op jouw behoeften en bestemmingen.

Het nut van een reisverzekering

Wanneer je op reis gaat doe je er goed aan een reisverzekering af te sluiten, om bijvoorbeeld verzekerd te zijn voor schade aan apparatuur die je meeneemt of onvoorziene ziektekosten. Je kan vrijwel alles verzekeren als je op reis gaat, van vervoer, tot dure apparatuur en eventuele medische kosten. In veel gevallen heb je niet alles nodig, daarom kan je bij veel verzekeringsmaatschappijen een verzekering op maat afsluiten, door te kiezen voor de modules die jij nodig hebt.
In het geval van een noodsituatie biedt een reisverzekering uitkomst. Je krijgt dan in de meeste gevallen hulp bij het plannen van een onverwacht vroegere terugreis of als je onverwacht juist langer op je reisbestemming moet blijven. Tevens krijg je van veel verzekeraars professioneel advies over wat te doen in dergelijke situaties, zodat je niet onnodig tijd kwijt bent met het uitzoeken van allerlei procedures.

Verschillende mogelijkheden

Er zijn een aantal punten waarop het brede aanbod van reisverzekeringen van elkaar verschilt. Om te beginnen de premie, afhankelijk van de extra’s die je afsluit bij je verzekering, kan een eenmalige of maandelijkse premie van een reisverzekering enorm oplopen. Ook het eigen risico verschilt vaak per maatschappij. Daarnaast zijn er vaak grote verschillen in het maximumbedrag dat wordt vergoed en de leeftijd tot waar eventuele kinderen zijn meeverzekerd. Afhankelijk van je bestemming heb je de keuze uit dekking in Europa of werelddekking, check goed waar het land van je bestemming onder valt.

Wel of geen annuleringsverzekering?

De voornaamste vraag die je moet beantwoorden als je wilt beslissen of je wel of geen annuleringsverzekering afsluit, is of je de kosten van annulering eventueel op jezelf kan en wil nemen. Vaak zijn de premies voor een annuleringsverzekering behoorlijk hoog en zijn er een hoop kleine lettertjes en voorwaarden om een deel van het reisbedrag of de volledige reissom terug te krijgen bij annulering.

Dekking op maat

Door de verschillende modules die worden aangeboden door verzekeraars, ben je vaak geneigd om je over te verzekeren. Het loont zich om goed te kijken naar wat je nodig zou kunnen hebben en in welke mate het belangrijk voor je is dat die schade door een reisverzekering wordt vergoed. Voor ziektekosten kan het bijvoorbeeld zijn dat je eigen zorgverzekering bepaalde kosten in het buitenland ook dekt. Kijk dit dus altijd goed na.

Buitengewone en medische kosten

Vrijwel iedere verzekering biedt een dekking voor buitengewone kosten aan, bijvoorbeeld als je de hulp in roept van een lokale alarmcentrale. Medische kosten kunnen vaak naar behoeven worden verzekerd, het gaat dan om spoedeisende hulp tijdens je reis. In sommige gevallen bied je zorgverzekering uitkomst in bepaalde landen voor het dekken van medische kosten, check dus voor het afsluiten van een reisverzekering de polis van je zorgverzekering.

Pech onderweg en ongevallen

Als je met de auto op reis gaat en je komt onderweg stil te staan is het natuurlijk fijn als je na bijvoorbeeld een ongeval je geen zorgen hoeft te maken over de onvoorziene kosten. Daarnaast is het bij veel verzekeringen mogelijk om los hiervan een module af te sluiten voor vervangend vervoer en verblijf, zodat je indien gewenst alsnog je reis kunt voortzetten of natuurlijk terug kunt gaan naar Nederland.
Bij extreme ongevallen waarbij je lichamelijke schade oploopt die leidt tot invaliditeit of zelfs overlijden, kan een bedrag worden uitgekeerd door de verzekering. De vraag is natuurlijk in hoeverre je hiervoor verzekerd moet zijn.

Rechtsbijstand op reis

Mocht je om wat voor reden dan ook in aanraking komen met justitie in het buitenland, dan kan het nuttig zijn om een rechtsbijstandverzekering voor op reis te hebben. Ook als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je reisorganisatie, kan je met deze verzekering hulp krijgen bij de situatie en worden eventuele kosten voor rechtshulp hierbij vaak vergoed.

Bagage

Aan de reisverzekeringen voor bagage zitten vaak een boel haken en ogen. Lees goed de voorwaarden door voor je een dergelijke verzekering afsluit. In het geval van verlies, diefstal of beschadiging van je spullen kan deze verzekering uitkomst bieden. Er zijn echter in de meeste gevallen een hoop voorwaarden aan verbonden.

Wintersport

Als je op wintersport gaat of een andere risicovolle sport gaat beoefenen tijdens je reis, moet je hier vaak een aanvullende module voor afsluiten. Een activiteit als duiken zit meestal bij een reisverzekering inbegrepen, maar voor andere bijzondere sporten of activiteiten zoals parachutespringen heb je vaak een extra module in je verzekering nodig. Lees voor je op wintersport gaat eerst je polisvoorwaarden goed door, het kan zijn dat je voor bepaalde gevallen wel verzekert bent.

Reisverzekering in het kort

Voor het maken van een reis kan je vrijwel de kosten van al je spullen en onvoorziene gebeurtenissen waardoor je schade oploopt dekken middels een reisverzekering. Het belangrijkste om jezelf af te vragen is welke kosten je zelf zou kunnen en willen dekken in het geval van schade. Maak daarnaast de afweging voor jezelf hoe groot de kans is dat bepaalde gebeurtenissen plaatsvinden en in hoeverre je hier zelf invloed op hebt.
Een reisverzekering biedt uitkomst als er onverwachte gebeurtenissen optreden die zorgen voor schade aan je spullen, diefstal van je spullen of medische kosten. Let bij het afsluiten van een verzekering op de bestemming van je reis voor het afsluiten van de juiste dekking en kijk naar het risico van bepaalde activiteiten zoals wintersport. Afhankelijk van je reislust sluit je een kortlopende verzekering voor een eenmalige reis af of een doorlopende reisverzekering als je meer dan drie weken per jaar op reis bent.