Wat is de beste fietsverzekering?

Als je een fietsverzekering wilt afsluiten dan wil je natuurlijk een goedkope fietsverzekering met de beste voorwaarden. Daarom ben je ook op zoek naar de beste fietsverzekering voor jouw fiets, e-bike of kinderfiets. Eigenlijk zou je in eerste instantie niet alleen naar de premie moeten kijken maar ook naar de voorwaarden van een fietsverzekering want deze verschillen behoorlijk per verzekeraar.

Elektrische fietsverzekering

Bij het afsluiten van een fietsverzekering zit er een groot verschil tussen de gewone fietsverzekering en de elektrische fietsverzekering. Je zult begrijpen dat de premie voor de duurdere elektrische fiets een stuk hoger zal zijn. De e-bike wordt tegenwoordig vaker verkocht dan de normale fiets, dus ook de elektrische fietsverzekering is aan een opmars bezig. Doordat er steeds meer verzekeraars zijn welke de elektrische fietsverzekering aanbieden is de concurrentie aanzienlijk groter geworden. Bij het afsluiten van een verzekering voor jouw e-bike moet je hier dus gebruik van maken. Dit doe je door de verzekeringen goed te vergelijken zowel op de premie als de voorwaarden.

Welke fietsverzekering is goed?

Zoals met iedere verzekering is de keuze aan fietsverzekeringen ook behoorlijk groot. En er komen steeds meer verzekeraars bij die de fietsverzekering aanbieden. Voor jou als consument is dit een gunstige ontwikkeling omdat hierdoor de premies lager worden. Maar wat is nu voor jouw de beste fietsverzekering? De beste fietsverzekering is de verzekering met een goede dekking tegen een scherpe premie. De consumentenbond heeft vorig jaar de fietsverzekeringen onderzocht en daar kwam het onderstaande resultaat uit.
De beste fietsverzekering voor de elektrische fiets is de doorlopende verzekering van Kingpolis met een 8.5. Gevolgd door de fietsverzekeringen van: Allianz Global Assistance (8,3), Enra (8,3), onna-onna (8,2) en Univé (8,2). De consumentenbond heeft ook de voorwaarden van de verschillende verzekeringen tegen het licht gehouden en daar kwam het volgende uit.
ART goedkeurend slot
Zodra je jouw fiets gaat verzekeren moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een voorwaarde waar je zeker op moet letten is dat de fiets is voorzien van een ART goedkeurend slot. Bovendien moet je van dit slot beide sleutels in je bezit hebben. Een van de sleutels moet gebruikerssporen bevatten. Zodra je ooit een nieuwe sleutel laat maken moet je dit direct melden bij de verzekeraar.
Fiets gestolen uit de garage of schuur?
Zodra je jouw fiets in je schuur of garage neerzet dan ben je snel geneigd deze niet op slot te zetten. Doe dit wel want als de fiets uit de schuur of de garage wordt gestolen en deze stond niet op slot dan zullen de meeste verzekeraars niet uitkeren. Er zijn uitzonderingen maar neem het zekere voor het onzekere en zet de fiets ook in de garage of in de schuur op slot. Als je bij een verzekeraar bent verzekerd welke in deze situatie wel uitkeert dan moet er wel braakschade zichtbaar zijn. Je kunt in dat geval ook bij je inboedelverzekering terecht. Je kunt dan rekenen op de dagwaarde van de fiets of van de e-bike.
Pechhulp
Bij een fietsverzekering is ook pech onderweg inbegrepen. Als je pech hebt en je bent verzekerd dan zul je de onkosten vergoedt krijgen. Dit gebeurt over het algemeen alleen als je pech hebt in Nederland tot een straal van 30km over de grens. Er is een uitzondering bij Enra (Optimaal-polis) krijg je deze service door heel Europa.
Let er bij het afsluiten wel op dat er pechhulp is inbegrepen. Niet alle verzekeraars bieden namelijk standaard pechhulp aan als je een fietsverzekering afsluit. Het is zelfs zo dat als je een fietsverzekering online bij de ANWB afsluit de pechhulp standaard wel in de verzekering zit. Maar sluit je bij de fietsenhandelaar een fietsverzekering van de ANWB af dan zit de pechhulp er niet standaard bij inbegrepen.
Accu meeverzekeren
Niet iedere verzekeraar zal de accu vergoeden als deze wordt gestolen. Ook dit is dus een punt waar je op moet letten als je een fietsverzekering afsluit voor jouw e-bike.

Fietsverzekeringen vergelijken

Ga je een fietsverzekering afsluiten neem dan even de tijd om de verzekeringen met elkaar te vergelijken. De premie verschilt namelijk per regio waar je woont en ook het verschil in premie per verzekeraar is aanmerkelijk groot. Het verschil in premie kan honderden euro’s zijn, het is dus zeker de moeite waard om hier even tijd en aandacht aan te besteden.
En wat de beste fietsverzekering is dat ligt dus aan een aantal factoren: jouw eisen, soort fiets en woonplaats. Wat voor jou de beste fietsverzekering is dat hoeft voor een ander weer niet de ideale verzekering te zijn.