Welke verzekering als zzp'er?

Zodra je gaat beginnen als zzp’er komt er ineens een heleboel op je af. Een van de dingen waar je mee te maken krijgt zijn de verzekeringen welke je moet afsluiten als zzp’er. Maar welke verzekering moet je afsluiten als zzp’er? Wij leggen het in dit artikel allemaal voor je uit.

Verzekeringen zzp’er

Zodra je als zelfstandige gaat werken val je niet meer onder de verzekeringen welke voorheen door je werkgever werden geregeld. Je zult nu alles zelf moeten regelen. De eerste vraag welke bij je op komt is… wat moet ik wel en wat moet ik niet gaan verzekeren. Je wilt als zzp’er natuurlijk niet voor verassingen komen te staan en moet dus de juiste verzekeringen afsluiten.

Beroepsaansprakelijkheid

Als jij een eenmanszaak of vennootschap onder firma start, dan ben je straks hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten. Als er facturen niet betaald worden dan kunnen schuldeisers aanspraak maken op je privévermogen (en in bepaalde gevallen dat van je partner). Je kunt hier een spaarpotje voor achter de hand houden. Maar er zijn ook andere factoren waar je je voor zou moeten behoeden.
Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt. Het kan dus gebeuren dat je schade maakt bij een klant waar je aan het werkt bent. Je stoot per ongeluk een duur schilderij van de muur… Je kunt je tegen dit soort risico’s verzekeren door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt deze schade overigens niet. Je zult hiervoor dus echt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor moeten afsluiten.
Let er bij deze verzekering wel goed op of de werkzaamheden welke jij uitvoert ook daadwerkelijk worden gedekt indien er schade wordt gemaakt. Als je bijvoorbeeld met schadelijke stoffen werkt en er gaat iets mis, dan zal dit niet bij iedere verzekeraar via het standaard pakket gedekt worden.

Arbeidsongeschiktheid

Je denkt er het liefst niet aan maar er kan altijd wat gebeuren waardoor je voor langere tijd arbeidsongeschikt bent. Als er niet gewerkt kan worden dan zal er in de meeste gevallen ook geen inkomen zijn. Je kunt je hier tegen verzekeren via de aov-verzekering. Deze verzekering is niet verplicht maar voor veel beroepsgroepen wel verstandig om af te sluiten. Als je als bouwvakker werkt is de kans op arbeidsongeschiktheid natuurlijk groter dan dat jij administratief werkt doet als zzp’er.
De premie voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn wel aan de hoge kant, daar zul je dus wel rekening mee moeten houden. Er zijn wel verzekeraars welke speciale zzp arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aanbieden met een lagere premie. De premie is afhankelijk van een aantal factoren waaronder jouw leeftijd, je beroep en het bedrag waarvoor jij je wilt verzekeren.

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering zou je eigenlijk altijd moeten afsluiten als je met klanten en leveranciers werkt. Als je een conflict hebt met een klant dan is het fijn als je gebruik kunt maken van juridische hulp. En aangezien een advocaat of jurist niet goedkoop is, is het een fijn idee dat je tegen de kosten hiervoor bent verzekerd.
Als zzp’er kan je overigens geen gebruik maken van je particuliere rechtsbijstandverzekering. Je moet als zzp’er dus echt een rechtsbijstandverzekering voor ondernemers afsluiten.

Pensioen

Als zzp’er heb je na je 67ste alleen recht op een AOW uitkering. Om recht te hebben op een aanvullend pensioen zul je je extra moeten verzekeren. Het is zeker aan te raden om een pensioenverzekering af te sluiten als je straks na je 67ste van een zorgeloze dag wilt genieten. Je kunt dit op twee manieren regelen. Je kunt zelf iedere maand een bedrag opzij zetten en zo een kapitaal opbouwen. Of je sluit een pensioenverzekering af dat kan doormiddel van een koopsompolis- of lijfrenteverzekering.

Zorgverzekering

Iedereen boven de 18 jaar is in Nederland verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Als ondernemer moet je rekening houden dat er bovenop de premie van het basispakket ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage over jouw belastbaar inkomen afgedragen dient te worden.

Inventaris- en goederenverzekering

De inventaris- en goederenverzekering zal de schade dekken zoals de naam al doet vermoeden aan de inventaris en de goederen van je bedrijf. Je moet hierbij denken aan de elektronica en computers. Hieraan kan schade ontstaan door brand, inbraak, beroving of vandalisme. Bij het afsluiten van deze verzekering heb je bij enkele verzekeraars ook de mogelijkheid tot het verzekeren van de inventaris- en goederen net buiten het bedrijfspand. Dus als er goederen op eigen terrein staan en er gebeurt iets mee dan zijn deze ook meeverzekerd. Dit is niet standaard bij iedere verzekeraar het geval.
Zoals je ziet zijn er veel verzekeringen welke je kunt afsluiten als zzp’er. De ene verzekering is bijna een must en de andere daar zou je nog eens even goed over na kunnen denken. Zeker in het begin zal je niet meteen op extra hoge kosten zitten te wachten als zelfstandig ondernemer. Maar zodra je langer bezig bent en meer omzet gaat draaien is het verstandig om je te verdiepen in het aanbod van verzekeringen voor jou als zzp’er.