Wat is een kortlopende reisverzekering?

Voor je op reis gaat is het goed om een reisverzekering af te sluiten. Je hebt de keuze uit een ruim aanbod van verschillende soorten verzekeringen, waarbij je onder andere kan kiezen voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering. In dit artikel geven we je meer informatie over een kortlopende reisverzekering, die je veelal afsluit als je niet zo vaak op reis gaat of als je op reis gaat, je slechts voor een korte periode weg bent. Met een kortlopende reisverzekering voorkom je dat je voor kosten komt te staan waar je niet op had gerekend, door onvoorziene gebeurtenissen.

Wat houdt een kortlopende reisverzekering in?

Een reisverzekering dekt eventuele schade die gedurende een reis of vakantie kan ontstaan. Een kortlopende reisverzekering heeft een vastgestelde begin- en einddatum en is dus voor een beperkte periode geldig. De begin- en einddatum zijn gelijk aan die van je reis. Qua inhoud verschilt een kortlopende reisverzekering meestal niet van een doorlopende reisverzekering. Bij beide mogelijkheden kan je zelf kiezen welke zaken je wilt verzekeren door de modules die op jou van toepassing zijn, in je verzekering op te nemen. Het maakt voor de inhoud van de verzekering dus niet uit of je voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering kiest.

Wanneer een kortlopende reisverzekering afsluiten?

Een kortlopende reisverzekering is bedoeld voor reizigers die minder dan drie weken per jaar in het buitenland zijn. Als je meer dan drie weken per jaar op reis bent, loont het zich om de mogelijkheden van een doorlopende reisverzekering te bekijken. Een kortlopende reisverzekering is ideaal als je sporadisch een weekendje weg gaat of bijvoorbeeld een keer per jaar op vakantie gaat. Je bent dan verzekerd vanaf het moment dat je vertrekt tot het moment dat je weer thuis bent. Voor gezinnen kan het lonen om voor een jaarlijkse vakantie van een paar weken wel een doorlopende reisverzekering af te sluiten, voor alleenstaanden is het vaak goedkoper om voor meerdere vakanties afzonderlijk een kortlopende reisverzekering af te sluiten.
Je kunt bij veel verzekeraars tot kort voor vertrek een reisverzekering afsluiten. Om zeker te weten dat alles goed is geregeld is het natuurlijk fijn om dit op tijd te regelen, maar bij sommige verzekeraars kan je zelfs tot vijf minuten voor vertrek een kortlopende reisverzekering afsluiten. Dus mocht je het onverhoopt nog zijn vergeten, kan je altijd nog last minute een passende reisverzekering afsluiten.

Welke kosten worden gedekt tijdens je reis?

De standaard kortlopende reisverzekering dekt eigenlijk altijd onvoorziene kosten voor bijvoorbeeld reddings- of opsporingsacties en de hulpverlening door een alarmcentrale. Verder zijn onder andere bijkomende reis- en verblijfkosten door opname in het ziekenhuis of een overlijdensgeval waardoor je eerder naar huis moet, in de meeste gevallen opgenomen in de basisverzekering. Deze vind je onder de noemer hulpverlening of buitengewone kosten.

Opties bij je kortlopende reisverzekering

Je kan bij het afsluiten van een polis kiezen voor verschillende modules als aanvulling op de basisverzekering. Vaak kan je ook bij de onderdelen die al zijn opgenomen in de standaard verzekering een keuze maken voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn.
Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kan je aanvullend op je polis extra modules afsluiten met betrekking tot bagage, medische kosten, pechhulp, vervangend vervoer en wintersport. Voor het kiezen van de juiste modules is het belangrijk om voor jezelf de afweging te maken in welke mate je risico loopt op schade en in hoeverre je zelf kunt en wilt voorzien in de kosten die eventuele schade met zich mee brengt.

Goed voorbereid op reis

Door het afsluiten van een kortlopende reisverzekering zorg je dat je goed voorbereid op reis gaat en je in het geval van onvoorziene omstandigheden kan rekenen op professionele hulp. Je voorkomt met deze verzekering dat je bij schade die jijzelf of een van je reisgenoten oploopt, of schade of verlies van spullen die je mee hebt op reis zorgen voor hoog oplopende kosten. Bij het kiezen van de juiste verzekering is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Heb je werelddekking nodig, of is dekking in Europa voldoende?
  • Welke waardevolle spullen neem je mee op reis en tot welke waarde wil je deze verzekeren?
  • Reis je alleen met volwassenen of ook met kinderen? Afhankelijk van de maatschappij betaal je in veel gevallen geen extra premie voor jonge kinderen.
  • Wil je je verzekeren voor onvoorziene medische kosten of heb je zelf de mogelijkheid om eventuele kosten te dekken?
  • Ga je bijzondere activiteiten uitvoeren, waarbij het risico op schade aan jezelf of je spullen groter is dan gemiddeld?

Door bovenstaande punten mee te nemen in de keuze voor de juiste verzekering, zorg je ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat en met een gerust gevoel kan genieten van je welverdiende vakantie of weekendje weg.

De kosten van een kortlopende reisverzekering

De premie die je betaalt voor een verzekering varieert afhankelijk van de verzekeraar die je kiest en welke extra’s je bij je verzekering af wilt sluiten. In de meeste gevallen ben je voor een paar euro per dag of ongeveer twintig tot dertig euro per persoon kwijt voor een vakantie van ongeveer drie weken. Vanzelfsprekend betaal je minder als je de reisverzekering ‘uitkleedt’ tot een basisverzekering en betaal je vaak wat meer als je van een aantal verschillende modules gebruik wilt maken. In de meeste gevallen betaal je de volledige premie van een kortlopende reisverzekering in een keer bij het afsluiten van de verzekering.

Zorgeloos op vakantie

Voor mensen die af en toe een weekendje weg gaan of een keer per jaar op vakantie gaan, is de keuze voor een kortlopende reisverzekering vaak het voordeligst. Met deze verzekering ben je verzekerd van vertrek tot terugkomst voor de meest voorkomende schadegevallen die tijdens een reis kunnen optreden. Afhankelijk van het soort reis of vakantie dat je maakt en welke spullen je meeneemt, kan je een verzekering op maat afsluiten.
Kortom: volop mogelijkheden om onbezorgd op reis te gaan, met een kortlopende reisverzekering op maat. Bekijk en vergelijk de verschillende mogelijkheden bij verzekeraars om te zorgen voor een verzekering die bij jouw manier van reizen past.
[table “2” not found /]