Is een winterstop mogelijk bij een motorverzekering?

Is een winterstop mogelijk bij een motorverzekering? Een heel normale vraag als je bedenkt dat je in de winter de motor niet zult gebruiken. Waarom zou je dan wel de verzekering moeten betalen… Bij veel verzekeraars is het zeker mogelijk om van een winterstop gebruik te maken als je de motor in de winter periode niet gebruikt. Als je gebruik maakt van deze regeling mag je de motor deze hele periode ook niet gebruiken.

Kosten

Zodra je de motorverzekering stop zet in de winter dan betaal je geen premie. Maar je zult wel rekening moeten houden met het feit dat je het kenteken moet schorsen. Aan het schorsen van een kenteken zijn kosten verbonden, je moet dus even goed de voor- en nadelen tegen elkaar opwegen. Als je de verzekering in de winter stop zet dan loopt de casco dekking wel door dus alleen de WA motorverzekering wordt dan stopgezet.

De winterstop

Zodra de motorverzekering de winterstop in gaat betekent dit dat je niet meer mag rijden op de motor. Je bent namelijk niet verzekerd. Je bent namelijk verplicht om minimaal een geldige WA verzekering af te sluiten zodra je de weg op gaat. Mocht het dus in de winter een keer mooi weer zijn dan mag je de motor niet gebruiken. Daarom is het verstandig om vooraf goed na te denken of je dit ook echt wel wilt.

Casco dekking

Als je een beperkt casco motorverzekering of een allrisk motorverzekering hebt afgesloten dan zal de verzekeraar de WA dekking stop zetten tijdens de winterstop. Dit geldt niet automatisch voor de casco dekking. De motor zal in dat geval gewoon verzekerd bijven tegen brand of diefstal. Dit is wel zo een fijn idee, er kan natuurlijk ook in de winter iets gebeuren met jouw motor zonder dat je er op rijd.

Winterstop premievoordeel

Als je de motorverzekering in de winter stop wilt zetten dan zal je dit niet heel veel geld besparen. Bij alleen een WA motorverzekering zal je ongeveer 10 euro per jaar besparen. Bij de beperkt casco dekking zal de besparing oplopen naar ongeveer 30 euro. Alleen als je een allrisk verzekering hebt afgesloten en je zet deze stil in de winter dan kan je wel enkele honderden euro’s per jaar besparen. In dat geval is de winterstop dus zeker interessant.

Het schorsen van het kenteken

Bij een winterstop zal je het kenteken moeten schorsen bij de RDW. Het kenteken wordt in dat geval ook stop gezet. Je hoeft dan ook in de wintermaanden geen wegenbelasting te betalen, dat scheelt ook weer. Je bespaart hiermee ongeveer 25 euro per kwartaal. Of het stopzetten van de motorverzekering in de wintermaanden voor jou interessant is dat zul je dus even moeten uitrekenen. Bovendien moet je vooraf bepalen of je in de winter echt helemaal geen gebruik wilt maken van de motor.