Wanneer een uitvaartverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering wordt door veel mensen uitgesteld. Maar hoe langer je wacht met het afsluiten van een verzekering welke de kosten van jouw uitvaart vergoedt hoe hoger de premie zal zijn. Het beste is dan ook om op jonge leeftijd al meteen een verzekering af te sluiten. Nog mooier zou het zijn als je als ouder meteen bij de geboorte van jouw kind een uitvaartverzekering afsluit.

Uitvaartverzekering op hogere leeftijd

Omdat veel mensen zich niet op jonge leeftijd verzekeren tegen de kosten van hun uitvaart zullen ze als ze dit op hogere leeftijd doen meer premie per maand gaan betalen. De reden hiervoor is dat de verzekeraar meer risico loopt op een vroegtijdig overlijden bij een ouder persoon. Als je op je 60ste begint met het betalen van premie dan is de kans dat jij maar een gedeelte van je uitvaart betaalt een stuk groter dan voor een persoon van 18 jaar. Het is zelfs zo dat boven een bepaalde leeftijd het helemaal niet meer mogelijk is om een verzekering af te sluiten. De verzekeraar kan op een bepaalde leeftijd namelijk het risico niet meer nemen dat er niet genoeg premie betaald is.

Waarom afsluiten

Het afsluiten van een uitvaartverzekering doe je voor jezelf maar ook om je nabestaanden niet met de kosten van jouw uitvaart achter te laten. Een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig rond de 8000 euro. Als jij besluit om je niet te verzekeren tegen deze kosten dan zullen je nabestaanden hier voor op moeten draaien. En dat is niet iets wat je wilt denken wij. Er zijn mensen die bewust geen uitvaartverzekering afsluiten, vaak sparen deze mensen zelf om de kosten voor hun uitvaart te betalen. In principe kan dit ook maar dan moet je wel de discipline hebben om dit geld ook echt te reserveren voor jouw uitvaart.

Welke uitvaartverzekering?

Een reden waarom mensen het afsluiten maar blijven uitstellen is vaak ook onwetendheid met betrekking tot het soort verzekering welke ze moeten afsluiten. Je hebt namelijk meerdere keuzes om jouw uitvaart te verzekeren.
Natura uitvaartverzekering
Een uitvaartverzekering welke vaak wordt afgesloten is de natura verzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je bent verzekert voor de producten en de diensten van jouw uitvaart. De nabestaanden hebben bijna geen omkijken naar jouw uitvaart aangezien alles wordt geregeld door de uitvaartverzekeraar. Natuurlijk doet deze dit in overeenstemming met de nabestaanden maar het meeste werk neemt deze uit handen.
Kapitaal verzekering
Een andere mogelijkheid is de kapitaal verzekering. Bij deze vorm van verzekeren betaal je premie waarmee je een kapitaal opbouwt. Bij het overlijden zal dit kapitaal worden uitgekeerd aan de nabestaanden die er jouw uitvaart mee kunnen organiseren. Het is overigens niet verplicht voor jouw nabestaanden om het geld ook daadwerkelijk aan jouw uitvaart te spenderen. Als ze dit wel doen wat natuurlijk de meest logische stap is dan gaan ze naar een uitvaartondernemer en bespreken met hem of haar wat er zoal mogelijk is om jouw uitvaart zo te organiseren als jij hebt gewenst.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Als je er dan eindelijk uit bent welke uitvaartverzekering je wilt afsluiten dan moet je ook nog een keuze maken uit de verschillende uitvaartverzekeraars. In Nederland heb je de keuze uit ongeveer 6 grote verzekeraars en die bieden niet allemaal beide verzekeringsvormen aan. Dus als jij bijvoorbeeld een kapitaal verzekering wilt afsluiten dan zullen er al wat verzekeraars afvallen. De meeste mensen zijn wel bekend met verzekeraars als DELA, Monuta en Yarden.
Het is verstandig als je de keuze hebt gemaakt voor het soort verzekering je de uitvaartverzekeringen gaat vergelijken. Het kan je een hoop premie schelen als je de juiste vergelijking maakt en bovendien kom je er zo achter welke verzekeraar het beste bij jouw wensen aansluit.
Het afsluiten van een uitvaartverzekering doe je als het goed is maar één maal in je leven. Neem dus de tijd als je besluit om er één af te sluiten. Als je erna verloop van tijd achter komt dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt dan is overstappen van verzekeraar  namelijk erg ongunstig.

[table “4” not found /]