Verzekeraars vergelijken

Verzekeraars vergelijken, waar moet je op letten? We krijgen er allemaal mee te maken het afsluiten van een verzekering. De ene verzekering sluiten we eenmaal in ons leven af zoals de uitvaartverzekering en andere verzekeringen sluiten we mogelijk vaker af. Bijvoorbeeld als we jaarlijks één keer op vakantie gaan voor minder dan 20 dagen dan heb je de mogelijkheid om een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Je krijgt dus vroeg of laat met een verzekeraar te maken waar jij de desbetreffende verzekering kunt afsluiten.

Verzekeraars vergelijken

Bij het afsluiten van een verzekering is het verstandig om je vooraf goed te verdiepen in het aanbod verzekeringen en de verzekeraars. Of je nu een nieuwe verzekering afsluit als je net gaat samenwonen of dat je niet tevreden bent met je huidige verzekeraar, het vergelijken van de verzekeraars loont altijd. Veel mensen sluiten bij één verzekeraar al hun verzekeringen af dit heeft als voordeel dat je alles bij dezelfde contactpersoon kunt regelen. Als je ook van plan bent om alles onder te brengen bij één verzekeraar dan is het aan te raden om de verschillende verzekeraars te vergelijken. Het kan je namelijk een hoop premie besparen als je op iedere verzekering enkele euro’s kunt bezuinigen.

Waar op letten bij het vergelijken?

Bij bijna alles wat we online kopen of bestellen vergelijken we op prijs, voorwaarden en garanties. Bij het afsluiten van een verzekering is dit niet anders, eigenlijk is het juist bij een verzekering belangrijk om goed te vergelijken. Een verzekering sluiten we in de meeste gevallen voor een lange periode af waardoor het fijn is als je meteen de juiste keuze maakt.
Tip: let er bij het vergelijken van de verzekeringen op dat je iedere verzekering afzonderlijk vergelijkt. Je kunt een inboedelverzekering namelijk niet met een reisverzekering vergelijken. En zeker de verzekeringen welke je voor een lange periode afsluit verdienen extra aandacht.

Premie

Bij het vergelijken van de verzekeraars zul je natuurlijk op de premie letten, en dat is een normaal verschijnsel. De premie betaal je in de meeste gevallen iedere maand, kwartaal of jaarlijks. Het is dus goed om te kijken of je ergens een verzekering kunt afsluiten die aan jouw wensen voldoet met een lage premie. Maar bij het vergelijken moet je niet alleen op de premie letten want de voorwaarden zijn natuurlijk minstens zo belangrijk. Je sluit een verzekering af om zekerheid te creëren dus de voorwaarden moeten wel goed zijn.
Premie opbouw
De verzekeraar zal de premie opbouwen aan de hand van het risico welke deze loopt door jou een verzekering aan te bieden. Hoe hoger het risico is voor de verzekeraar hoe hoger de premie zal zijn. Als we als voorbeeld de autoverzekering nemen dan is het zo dat als jij in de Randstad woont een hoger risico loopt dat je auto gestolen zal worden dan bij iemand die in een klein dorpje woont. Jij zult als Randstad bewoner dus een hogere premie gaan betalen om jouw auto te verzekeren. Hetzelfde geldt als je nog niet zolang in het bezit bent van een rijbewijs, ook dan zul je meer premie gaan betalen dan iemand die al lang zijn rijbewijs heeft.
Een ander voorbeeld is het afsluiten van een uitvaartverzekering, waarbij iemand van 18 jaar veel minder premie per maand betaalt dan een persoon van 60 jaar. Alleen om het feit dat het aannemelijk is dat de oudere persoon eerder komt te overlijden en de verzekeraar dus meer risico loopt om minder premie te incasseren.
Aanvullende verzekeringen
De premie wordt ook opgebouwd aan de hand van de dekking van de verzekering. Als jij bij het afsluiten van een zorgverzekering een aanvullende verzekering voor de tandarts afsluit dan betaal je daar meer premie voor. Bij een autoverzekering is de all-risk verzekering ook duurder dan de WA-verzekering. Dit komt allemaal omdat de verzekering meer dekt en dus meer uitkeert in geval van schade. Het is dus erg belangrijk om altijd de polisvoorwaarden goed te bestuderen voordat je de verzekering afsluit.

Voorwaarden

Een minstens zo belangrijk onderdeel van een verzekering zijn de voorwaarden. Bij de keuze voor een bepaalde verzekering is het noodzakelijk om de voorwaarden goed door te nemen. De voorwaarden kunnen voor een zelfde soort verzekering per verzekeraar behoorlijk verschillen.
Vergoeding
Als je een schadeverzekering gaat afsluiten dan doe je er verstandig aan om te controleren wat er bij schade zal worden vergoedt en wat er wordt uitgesloten. Als we als voorbeeld de reisverzekering nemen dan zien we dat daarbij de voorwaarden per verzekeraar behoorlijk verschillen. Bij diefstal of verlies van je bagage krijg je bij de ene verzekeraar 2000 euro vergoedt terwijl er ook verzekeraars zijn waarbij je het totaalbedrag van je verloren goederen vergoedt krijgt. Hetzelfde geldt voor diefstal van geld bij de ene verzekeraar krijg je het terug tot een bepaald bedrag en bij de andere verzekeraar is geld helemaal niet gedekt.

Eigen risico

Dan is er nog het eigen risico waar je rekening mee moet houden als je de verzekeringen gaat vergelijken. Hoe hoger jouw eigen risico is hoe minder premie je zult betalen. We zien dit ook weer bij de zorgverzekering terug komen. Als jij de afgelopen jaren geen gebruik hebt gemaakt van medische zorg en ook bij de tandarts geen problemen hebt gehad dan kun je ervoor kiezen jouw eigen risico te verhogen.
Minder premie
Door het verhogen van jouw eigen risico betaal je maandelijks minder premie. Hier is wel een maar aan verbonden, een ongeluk zit in een klein hoekje en je weet nooit of je ook de komende periode geen gebruik zult maken van extra medische zorg. Mocht er namelijk iets gebeuren, er breekt een tand af of je moet naar het ziekenhuis om foto’s te laten maken dan zul jij een hogere rekening gepresenteerd krijgen. Wij raden je dan ook aan als je het eigen risico omhoog zet, zet het bedrag wat je hiermee bespaart aan premie opzij. Als je het dan nodig mocht hebben dan heb je altijd een reserve opgebouwd waarmee je de rekeningen kunt betalen.
Zoals je kunt zien is het vergelijken van de verzekeraars en verzekeringen wel iets waar je even aandacht aan moet besteden. Het kan je namelijk een hoop teleurstelling en premie besparen.