Reisverzekering afsluiten: Waar moet ik op letten?

Zodra je op vakantie gaat is het zeer verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Je kunt ervoor kiezen om een kort- of een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Een kortlopende reisverzekering is bedoeld voor mensen die minder dan 20 dagen per jaar op vakantie gaan. Ga je langer per jaar op vakantie? Dan is het verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, je bent dan goedkoper uit en je hoeft niet telkens een verzekering af te sluiten als je weg gaat.
Inhoud

Buiten dat er twee soorten verzekeringen zijn krijg je ook te maken met een basispakket en de aanvullende pakketten en verschillende verzekeraars waaruit je kunt kiezen. Welke verzekeraar kan jou nu de goedkoopste en beste reisverzekering aanbieden?

Heb ik een reisverzekering nodig?

Op de vraag op je een reisverzekering nodig hebt is eigenlijk maar één antwoord mogelijk en dat is JA. Als je de kosten van een vakantie kan betalen dan moet je zeker niet besparen op het bedrag wat je kwijt bent voor het afsluiten van een reisverzekering. Het is te hopen dat je de reisverzekering nooit nodig zult hebben maar als je schade of extra kosten hebt tijdens jouw vakantie dan zul je blij zijn dat je goed verzekert bent.

Waar verschillen reisverzekeringen in?

 • De premie kan per verzekeraar en per soort verzekering verschillen.
 • De dekking van de basisverzekering kan per verzekeraar verschillen.
 • De voorwaarden verschillen per verzekeraar. De maximum vergoeding voor sieraden verschilt per verzekeraar maar ook tot welke leeftijd de kinderen gratis zijn meeverzekerd.
 • Het dekkingsgebied: Europa of werelddekking.
 • Het eigen risico van de verzekering.
 • De dekking van de aanvullende modules.

Waar moet je op letten?

Of je nu een kort- of een doorlopende reisverzekering afsluit er zijn enkele punten welke jouw aandacht verdienen. Let er bij het afsluiten op wat de basisverzekering dekt. Bij de ene verzekeraar zal jouw bagage in het basispakket gedekt zijn en bij de andere verzekeraar moet je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Zeker als je een goedkope reisverzekering wilt afsluiten zul je dus goed de polis moeten doornemen. Het is overigens ook verstandig om te kijken wat de faciliteiten van de desbetreffende verzekeraar zijn.

 • Is de verzekeraar wel 24/7 bereikbaar?
 • Is de verzekeraar aangesloten bij het calamiteitenfonds?
 • Is het mogelijk om je reis vroegtijdig af te breken wegens een ziekte of een ongeval?
 • Heb je recht op bijzonder vervoer? (ambulance of een gipsvlucht)
 • Heb je recht op vergoeding bij een opsporings- of reddingsoperatie?
 • Hoe zit het met de reis- en verblijfskosten als je partner in het ziekenhuis moet verblijven in het buitenland?
Jouw persoonlijke situatie is ook bepalend als je een reisverzekering wit afsluiten welke aan jouw wensen voldoet. Zo zijn onderstaande factoren van belang.
 • Ben je nu al verzekerd en zo ja hoe?
 • Wat is je gezinssamenstelling?
 • Hoeveel dagen per jaar ga je op vakantie?
 • Reis je met de auto, per trein of het vliegtuig?
 • Ga je op een strandvakantie, een stedentrip, een verre reis of ga je op wintersport?
 • Wat ga je doen in het buitenland? Werken, studeren, sporten?
 • Neem je veel spullen mee? Neem je veel electronica mee, geld of andere waardevolle spullen?

Reisverzekering verplicht

In Cuba, Rusland en Venezuela is het verplicht een reisverzekering af te sluiten. En dit is ergens maar goed ook, reizen zonder reisverzekering neemt enorm veel risico’s met zich mee. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de medische kosten lopen snel op, zeker in het buitenland. Je wilt toch niet dat je buiten het lichamelijk ongemak ook nog een financiële klap te verwerken krijgt?
Veel mensen denken ten onrechte dat ze doordat ze een zorgverzekering afsluiten dubbel verzekerd zijn. Ze vergeten dat de bagage welke verloren gaat op de luchthaven niet vergoedt zal worden indien ze geen reisverzekering hebben afgesloten. En zo zijn er nog veel spullen en medische kosten die niet onder de al afgesloten verzekeringen vallen.

Kortlopende reisverzekering

Indien je een kortlopende reisverzekering afsluit zal de verzekering alleen dekkend zijn in de periode van jouw vakantie. Dit betekent dat de datum van vertrek en terugkomst zijn vastgelegd en de periode er tussen is gedekt door de reisverzekeraar. Een kortlopende reisverzekering sluit je af als je niet langer dan 20 dagen per jaar op vakantie gaat. De kortlopende reisverzekering is voor deze periode de goedkoopste reisverzekering.

Doorlopende reisverzekering

Als je een doorlopende reisverzekering afsluit dan ben je het hele jaar door verzekerd. Dit is ideaal voor mensen welke langer dan 20 dagen per jaar op vakantie gaan. Het voordeel is dat je buiten de normale vakantie ook verzekerd bent als je eens een stedentrip wilt maken, je hoeft in dat geval niet nog eens een reisverzekering af te sluiten. Ook ben je goedkoper uit als je besluit een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Als je namelijk meerdere keren per jaar naar het buitenland zou gaan en iedere keer een verzekering zou afsluiten dan ben je stukken duurder uit.

Maximaal aantal reisdagen

Een doorlopende reisverzekering heeft een maximaal aantal aaneengesloten reisdagen dat je verzekering de onkosten zal dekken. Als je dus langdurig op reis gaat check dan wel eerst de polisvoorwaarden van de reisverzekering. Als je namelijk het maximaal aantal dagen overschrijdt dan zijn de extra dagen niet gedekt.

Hoogte vergoeding

Per verzekeraar zal de dekking verschillen. Bij de ene verzekeraar zal het bedrag voor bijvoorbeeld je zoekgeraakte bagage hoger zijn dan bij een andere verzekeraar. Dit is dus ook iets waar je op moet letten als je vaak reist en veel kostbare spullen meeneemt.

Europa of werelddekking?

Bij het afsluiten van een reisverzekering is het belangrijk dat je kijkt in welke landen de verzekeraar de kosten zal dekken. Je hebt verschillende soorten verzekeringen voor de EU-, Europa of werelddekking. Je kunt een reisverzekering met EU-dekking afsluiten (Hierbij horen de landen: IJsland, Noorwegen, Liechtenstein, Zwitserland, Monaco, de Canarische eilanden, Madeira en de Azoren). Een reisverzekering met Europadekking daar vallen ook de niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee, de Azoren, Madeira en de Canarische eilanden, onder. Als je buiten Europa op reis gaat dan zul je een reisverzekering met werelddekking moeten afsluiten.

Wintersport of andere risicovolle sporten

Ga je op wintersport of een andere risicovolle sport beoefenen tijdens jouw vakantie? Dan moet je in de meeste gevallen een aanvullende module afsluiten. Doordat er voor de verzekeraar meer risico is bij dit soort vakanties zul je een uitgebreidere verzekering moeten afsluiten.

Veel gestelde vragen

Is een stedentrip of dagje weg ook verzekerd?
Een stedentrip is zeker verzekerd met een reisverzekering, je moet wel kunnen aantonen dat je minimaal één overnachting hebt gehad. Een dagje weg is daardoor niet verzekerd via de reisverzekering.
Wanneer gaat de dekking in?
De dekking gaat in zodra jouw vakantie begint. De dag ervoor of erna zal de reisverzekering niets meer dekken.
Kan ik beter een kort- of een langlopende reisverzekering afsluiten?
Het ligt eraan hoevaak je op reis gaat. Als je langer dan 20 dagen per jaar weg gaat dan is het goedkoper en handiger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Ga je bijvoorbeeld 2 weken in een jaar weg dan doe je er verstandig aan een kortlopende reisverzekering af te sluiten.
Hoe lang mag ik aaneengesloten weg blijven?
Dit verschilt per verzekeraar bij enkele verzekeraars is een periode van 45 dagen het maximum en andere verzekeraars hanteren een termijn van 365 dagen. Lees hiervoor dus altijd de polisvoorwaarden door.
Ik reis alleen met handbagage moet ik een reisverzekering afsluiten?
Ondanks dat je een eigen risico hebt is het wel verstandig om een reisverzekering af te sluiten. De verzekering vergoedt namelijk niet alleen de kosten van de zoekgeraakte bagage maar is er ook voor persoonlijke hulpverlening.
Is de reisverzekering er ook voor uitstapjes in Nederland?
De reisverzekering dekt ook de onkosten voor uitstapjes in Nederland. Maar als je in Nederland blijft hoef je eigenlijk geen reisverzekering af te sluiten aangezien je voor de meeste dingen al gedekt bent via andere verzekeringen.