Cremeren steeds polulairder

Het aantal mensen die na hun overlijden gecremeerd wil worden neemt nog steeds toe. Cremeren is al sinds 2003 populairder dan begraven, zo blijkt uit de cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). Tegenwoordig kiest maar liefst 63 procent voor cremeren in plaats van begraven. In het eerste half jaar van 2019 lag het aantal crematies zelfs op 67 procent.

Waarom is cremeren zo populair?

Dat het aantal crematies zo toeneemt heeft te maken met het feit dat mensen het liefst zo veel mogelijk controle houden over hun leven. Vooraf bepalen wat er met de menselijke resten gebeurd hoort daar ook bij. Volgens Eric Venbrux, hoogleraar Culturele Antropologie wil men niet verpieteren onder de grond.
Waar het verbranden van een stoffelijk overschot vroeger nog als eng werd gezien, wordt er nu heel anders naar gekeken. Bovendien kun je tegenwoordig nog een blijvende herinnering aan de gecremeerde persoon bij je houden. Of de as op een gedenkwaardige plek uit strooien.
Je hebt tegenwoordig meerdere mogelijkheden om de as te bewaren of uit te strooien:

  • de as te bewaren in een urn
  • de as uit te strooien op een gedenkwaardige plek
  • de as te verwerken in een sieraad
  • de as te verwerken in een tatoeage

Minder te regelen

Mensen kiezen ook voor een crematie omdat de nabestaanden niet meer te maken krijgen met extra kosten. Zo krijgen ze bij begraven nog te maken met de kosten voor de grafrechten en het onderhoud. En als ze weten dat er niemand naar het graf komt dan kiezen ze er liever voor om gecremeerd te worden.
Of je nu kiest voor een begrafenis of een crematie beiden zijn gedekt door de uitvaartverzekering. Wel kun je vooraf aangeven dat je de keuze maakt voor een crematie, deze is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis.