Overstappen zorgverzekering? Wacht nog even…

Als je wilt overstappen van zorgverzekering in 2020 dan kun je dit jaar het beste wachten tot de laatste week van 2019. Dit adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit. In deze periode is pas bekend of u in 2020 wel bij uw favoriete ziekenhuis terecht kunt.

Afspraken ziekenhuizen

De afspraken welke de zorgverzekeraars met de ziekenhuizen maken zijn nog niet allemaal gemaakt. Dit is uniek want normaal zijn deze afspraken al rond 5 december gemaakt. Vandaag zijn nog steeds niet alle contracten gesloten waardoor niet duidelijk is bij welk ziekenhuis u volgend jaar behandelt kan worden als u de overstap maakt. Veel consumenten wachten dit jaar met het overstappen van zorgverzekeraar.
Er is geen deadline waarop de afspraken gemaakt moeten zijn, dit is bewust gedaan om ervoor te zorgen dat zorgaanbieders niet tot de uiterste datum wachten. Er zouden dan gunstigere contracten afgesloten worden welke ongunstig zijn voor de premie van de zorgverzekering.
Wel laat de woordvoerder van de Nederlandse Zorgautoriteit weten dat hij hoopt dat er voor de kerstvakantie duidelijkheid komt. In deze periode stappen veel consumenten over van zorgverzekeraar.

Patiëntenstop

In 2020 moeten de zorgverzekeraars op hun website vermelden met welke ziekenhuizen ze een omzetplafond hebben afgesproken. Als een ziekenhuis boven dit plafond uitkomt dan kan de zorginstelling nieuwe patiënten weigeren. Als je als patiënt niet met een patiëntenstop te maken wilt krijgen moet je weten welke zorgverzekeraar een zorgplafond heeft afgesproken met welke zorgverlener.
Dit jaar verlopen de afspraken niet soepel zo laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen weten. Dit is het gevolg van de CAO onderhandelingen voor de ziekenhuismedewerkers. Doordat de bonden een loonsverhoging van 5 procent eisen zal dit een groot gedeelte van het budget opslokken. En doordat de budgetten voor de ziekenhuizen krimpen zit er veel druk op de onderhandelingen.
Een ander punt is dat ziekenhuizen geen ‘doorleverplicht willen afspreken. Hierbij zou het ziekenhuis ondanks het zorgplafond verplicht zijn om toch zorg te leveren.
Overstappen van zorgverzekering kan tot en met 31 december. Vorig jaar maakte 1,2 miljoen verzekerden de overstap naar een andere zorgverzekeraar. De laatste week van het jaar gaan de meeste mensen de zorgverzekeringen vergelijken en besluiten ze of ze wisselen van verzekeraar.