Hoe overstappen van zorgverzekering?

Aan het einde van het jaar heb je weer de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar of zorgverzekering. Je kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar of kiezen voor een andere zorgpolis bij je huidige zorgverzekeraar. De uiterste datum om over te stappen is 31 januari. Door de verzekeringen te vergelijken kan je een hoop geld besparen. Buiten dat je de overstap kunt maken naar een goedkopere zorgverzekeraar zijn er ook andere motieven om dit te doen.

Wat zijn de redenen om over te stappen?

 • Een andere zorgverzekeraar is goedkoper dan jouw huidige verzekeraar
 • Een andere verzekeraar heeft gunstigere voorwaarden en een betere dekking voor jou
 • Je bent niet meer tevreden met jouw huidige zorgverzekeraar

Als je wilt overstappen van zorgverzekeraar dan kan dit 1 keer per jaar. Er zijn wel situaties waarin je tussentijds kunt overstappen.
Tussentijds een zorgverzekering aanvragen is mogelijk indien:

 • Je 18 jaar bent geworden
 • Je vanuit het buitenland naar Nederland komt en hier gaat wonen
 • Als de verzekeraar de polisvoorwaarden heeft gewijzigd
 • Als je uittreedt als militair
 • Het collectief waar je in zit zal worden beëindigd
 • Bij een scheiding

Bij het tussentijds overstappen van zorgverzekering is het verstandig om de voorwaarden na te vragen bij de verzekeraar

Als je wilt overstappen dan moet je de huidige zorgverzekering voor 1 januari 2020 opzeggen. Je hebt dan de tijd tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De oude verzekering moet dan wel zijn opgezegd. De nieuwe zorgverzekering zal met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2020.
Bij het overstappen van zorgverzekering is het belangrijk om op tijd een nieuwe verzekering af te sluiten. Indien je onverzekerd bent loop je de kans op een behoorlijke boete. Wacht daarom niet te lang als je gaat overstappen. Als je namelijk nog aanvullende verzekeringen afsluit dan krijg je ook nog te maken met een medische acceptatie procedure.

Tips voor het overstappen van zorgverzekering

 • Wacht niet tot de uiterste datum maar begin al in november met vergelijken. Je kunt al een keuze maken vanaf 12 november wanneer de verzekeraars de polisvoorwaarden bekend maken
 • Laat je niet verleiden met mooie cadeaus die je krijgt van een verzekeraar. In de meeste gevallen zul je deze cadeaus zelf betalen via de premie
 • Lees de voorwaarden goed door en kijk of je na het overstappen niet te maken krijgt met een wachttijd
 • Let erop dat je bij de zorgverlener terecht kunt waar je het liefst geholpen wordt. Verzekeraars maken afspraken met zorgverleners en de kans bestaat dat je naar een andere zorgverlener moet voor jouw behandelingen
 • Voordat je overstapt is het belangrijk om de zorgverzekeringen te vergelijken. De goedkoopste en beste zorgverzekering is voor iedereen een andere. Dus kijk naar jouw persoonlijke situatie voor je een keuze maakt voor een bepaalde zorgverzekeraar