Reis- en annuleringsverzekeringen duurder bij reisorganisaties

Reisverzekering

Bij het boeken van de vakantie ook meteen een reis- en annuleringsverzekering bij het reisbureau afsluiten is onnodig duur. Dit heeft de Consumentenbond onderzocht door de polisvoorwaarden van vijftien reisaanbieders onder de loep te nemen. Naast dat de verzekeringen meer kosten zijn de voorwaarden ook niet duidelijk.
De premie is gemiddeld 5 procent duurder bij de reisaanbieder. Al maakt vliegticket verkoper WTC het wel erg bont, bij deze aanbieder betaal je 28 procent van de reissom. Indien er gebruik gemaakt wordt van de reisverzekering dan dient er nog eens 50 euro extra betaald te worden. Ondanks dat je de hoofdprijs betaald stopt de dekking al 48 uur voor vertrek.

Annuleringsverzekering

De voorwaarden van touroperator Sunweb en Tui zijn onduidelijk. Online is er op de sites van beide aanbieders te lezen dat een reis altijd mag worden geannuleerd. Als je de voorwaarden van de annuleringsverzekering doorleest dan kom je er achter dat er wel enkele uitsluitingen zijn.
Als er op je vakantiebestemming noodweer uitbreekt, of voor vertrek je huisdier ernstig ziek wordt of als de touroperator failliet gaat dan keert de annuleringsverzekering niet uit. Bovendien zal er maximaal 75 procent vergoedt worden terwijl dit niet duidelijk wordt aangegeven.

Onduidelijke voorwaarden

De organisaties zijn vooral met de uitsluitingen niet helder zo stelt de Consumentenbond. Je moet echt de polisvoorwaarden goed doornemen om er achter te komen wat er wel en niet verzekerd is. Bij EasyJet en Schipholtickets zijn de zoek- en reddingskosten niet gedekt. Je komt hier pas achter na het goed bestuderen van de polisvoorwaarden. Deze dekking is belangrijk voor wintersporters, wandelaars en zeilers.
Bij Expedia is de smartphone uitgesloten en bij Ryanair (Europ Assistance) is alle electronica uitgesloten. Bovendien kun je bij Ryanair je bril of contactlenzen niet claimen en zal bagage alleen worden vergoedt als je de aankoopbon kan laten zien.