Minder overstappers zorgverzekering 2020

Eind 2019 maakte ongeveer 1,1 miljoen mensen de overstap naar een andere zorgverzekering voor 2020. Dit is 6,2 procent van de Nederlandse bevolking en minder dan het jaar ervoor. Deze cijfers komen van de zorgverzekeraars en onderzoeksinstituut Vektis.
De definitieve overstap cijfers zijn nog niet binnen, mensen die in december hun zorgverzekering hebben stop gezet hebben deze maand nog de kans om een nieuwe verzekering af te sluiten. In 2019 kwam het aantal overstappers uit op 1,2 miljoen consumenten dit was 7 procent van de bevolking. Het is niet aannemelijk dat dit aantal dit jaar ook gehaald gaat worden. De exacte cijfers zullen in februari bekend gemaakt worden.

Premie steeg minder

Dat er minder consumenten de overstap maakte naar een nieuwe zorgverzekering is waarschijnlijk te danken aan het feit dat de premies dit jaar minder hard zijn gestegen. Er zijn zelfs zorgverzekeraars die de premie voor de zorgverzekering hebben verlaagd. Verder hebben de lange onderhandelingen tussen de verzekeraars en de ziekenhuizen meegespeeld in de afwachtende houding van de consument. Pas in de laatste week van 2019 was hierover duidelijkheid, hierdoor bleven veel consumenten bij hun huidige zorgverzekeraar.

Vergelijken

Net als voorgaande jaren maakte de meeste consumenten ook voor de zorgverzekering van 2020 gebruik van de verschillende vergelijkingssites. Veel van deze consumenten liet hierbij de premie een grotere rol spelen en keek daarna pas naar de voorwaarden van de verzekering.